Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Reva de groenste wijk van Den Haag?

Onze wijk is helaas een van de meest stenige wijken van de stad en het barst er van de groene initiatieven: de Groene Regentes met haar zonnedak en deelauto’s, de prachtige Emmahof, de Vlindertuin en de toekomstige wijktuin Uitvindershof in de van Swindenstraat.

Bovenstaand lijstje is lang niet volledig. Er zijn initiatieven om een deel van de Gaslaan te vergroenen, de Regentesselaan haar groene charme weer terug te geven, de moestuin Valkenbosgaarde en het gemeentelijke plan om wijkpark De Verademing een beetje groener te maken. Dit laatste plan schuift wel steeds verder op in de tijd. Na al het uitstel gaat bij dit laatste initiatief hopelijk deze zomer de spa erin.

Groenlinksig

In onze buurtkrant besteden we regelmatig aandacht aan deze groene zaken en we worden als redactie wel eens ‘beschuldigd’ van een te groenlinksig profiel. Dan maar eens kijken naar de uitslagen van de onlangs gehouden landelijke verkiezingen op Haags wijkenniveau. Wat zien we dan voor trends. We vergelijken de uitslagen op stadsniveau met het stadsdeel Segbroek en met ReVa en dan zien we de volgende interessante zaken:

Stad, Segbroek en ReVa

Op stadsniveau voert de VVD de lijst aan gevolgd door PVV, D’66 en Groen Links. Op het niveau van Segbroek staat de VVD weer fier bovenaan, maar nu gevolgd door D’66, Groen Links en PVV op 4. In ReVa zien we een heel andere ranglijst: Groen Links is hier de aanvoerder met een percentage van iets boven de 20. Dat percentage komt in geen enkele Haagse wijk voor en dat dan ook nog in de wijk waar de aanvoerder van Groen Links woont. D’66 eindigt op 2 en vervolgens pas de VVD en de PVV op 4.

Groen Rechts

Dat in onze wijk veel mensen wonen die vergroening wensen, die conclusie durven we nu wel aan. Als je er van uit gaat dat ook stemmers op D’66 hart hebben voor groen, dan zijn al die groene initiatieven in ReVa heel begrijpelijk. Nu maar hopen dat ook Groen Rechts weer herleeft. Met een wellicht meer klimaatgericht kabinet op komst kunnen we de lokale verkiezingen in 2018 met enig optimisme tegemoet zien. Elk plan om stenen in onze wijk te vervangen door groen verdient een reële kans en we verwachten van de gemeente en het stadsdeel, dat zij dit stimuleren en faciliteren.

Aad van Schie
Bijlage: grafiek met uitslagen Stad, Stadsdeel en ReVa

Plaats een reactie