Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Puinruimen in je achtertuin

Een rol tapijt, een peutertractor, een rugwervel

Vrijdag 31 maart 2017. Een feestelijk moment tijdens de maandelijkse borrel van Duurzaam Den Haag: Brenda Scholten uit de Franklinstraat krijgt de tweede prijs in de Operatie Steenbreek.
De prijs is door Duurzaam Den Haag in het leven geroepen om mensen aan te sporen om hun versteende tuinen om te toveren tot groene oases met planten in de volle grond. Zodat er méér groeit, en dat de bodem ook meer water aan kan. Dat is namelijk één van de uitdagingen van Duurzaam Den Haag. Het klimaat verandert en extremere weersomstandigheden zoals hevige regenval en hogere temperaturen zullen zich vaker voor doen. Daar helpt fikse begroeiing tegen. Schaduwrijke plekken zorgen dat de grond minder snel uitdroogt, de wortels houden de grond goed vast, terwijl het water ongehinderd weg kan lopen. In 2016 haalde Duurzaam Den Haag maar liefst 90.000 tegels op met Operatie Steenbreek.

Vochtproblemen

Ook Brenda Scholten nam de handschoen op. Maar haar ambities reikten verder. Het verbeterde stukje van haar tuin was nog maar het begin. Ze was daarbij al gestuit op twee lagen beton met een zandlaag ertussen en ze had last van vochtproblemen: de muren waren er al door verzwakt. Niet alleen leuk en ‘goed voor het milieu’ dus zo’n gezonde tuin, maar ook bittere noodzaak.

Zestig zakken puin

Weken later meldt Brenda’s dat er ontwikkelingen zijn waardoor “onze tuin nu allesbehalve een groene oase is. We gaan deze zomer de gevel van onze uitbouw van buitenaf isoleren en omdat het isolatiemateriaal tot onder het maaiveld wordt aangebracht, moesten we alvast een sleuf rondom de gevel graven. We hebben inmiddels zo’n zestig zakken puin naar de stort gebracht – ongelofelijk wat we allemaal aantroffen! Heel, héél veel steen, glas, marmer, plavuizen, flessen en potten, maar ook inmiddels bijna een hele fiets-in-onderdelen, een gasstel, een paar schoenen, een stoelzitting met springveren, muurankers, een raamlood, een rol tapijt, enorme lappen plastic, een peutertractor en eh een rugwervel. Een wat?! Ja, een rugwervel. We zijn voorlopig nog niet klaar. Want tja, als je zo dicht tegen de gevel al van alles aantreft, dan wil je de hele tuin blootgelegd hebben. Want je kunt ‘stenen breken’ wat je wil, maar zolang er grote lappen plastic en rollen tapijt onder de zoden liggen, schiet je netto nog niets op.”

Vastberaden

“Ja, we zijn af en toe een beetje wanhopig, maar tegelijkertijd ook vastberaden. We zúllen het fixen; het puin moet allemaal weg. We willen per se een ‘gezonde’ tuin, waar planten bloeien en waar regenwater gewoon wegloopt ipv de muren verziekt. Wat dat betreft ben ik een soort missionaris. Ik zou het tegen iedereen willen zeggen: graven jongens, en puin ruimen. Beter voor je huis, want veel minder waterdruk op de vaak toch al niet al te beste gevels, beter voor je tuin, want er ontstaat een normale waterhuishouding in plaats van een ondergronds moeras én beter voor de stad om dezelfde redenen dat de Operatie Steenbreek goed is voor de stad.”

Plaats een reactie