Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Jonker Frans

De achtergrond op de achtergrond…

Als je langsloopt, op het Newtonplein, lijkt Jonker Frans een wat onopvallend verzorgingshuis. Als je binnenstapt vallen de warme kleuren en de gastvrije inrichting op. En wat zo bijzonder is aan het huis: het is een echte afspiegeling van onze wijk.

De lijst van 2016

De ouderenzorg kwam in 2016 zwaar onder vuur te liggen. Er kwam een lijst met onvoldoende functionerende huizen. Jonker Frans stond daar niet bij, maar een paar andere huizen van Florence wel. Door alle kritiek op de ouderenzorg heeft staatsecretaris Van Rijn ingezet op kwaliteitsverbetering in verpleeghuizen en is er structureel extra geld voor een zinvolle dag-invulling voor bewoners en voor het versterken van de deskundigheid van personeel.

Communicatie

Florence maakte gebruik van die extra financiering en diende een project in om de communicatie met bewoners, familie én tussen medewerkers in een huis te verbeteren. Want hoe weet je als verzorgende hoe iemand is, wat iemand wil, waar hij of zij van houdt en waarvan helemaal niet? Wat de familie belangrijk vindt? Goede communicatie is de sleutel en hierin staat Aicha el Ouardani, trainer en coach, Jonker Frans al een tijdje bij.

“Hou zou je het zelf willen?”

Aicha is overal bij. Ze loopt mee met verzorgenden, is bij gesprekken met families, bij overleg van het huis zelf. Ze geeft adviezen hoe iets beter kan: “Als je iemand spreekt, ga er dan even naast zitten, in plaats van te blijven staan. En bedenk bij alles hoe je zélf iets zou willen; daar gaat het om. Dat is een beroepshouding die velen al hebben, maar goed is om eens opgefrist te worden. En voor degenen die dat niet vanzelf hebben, is het goed om dit aan te leren.” Zo iemand van buiten, die overal bij is en dan ook nog eens zegt wat ze ervan vindt; het is nogal wat. Aicha vertelt dat er natuurlijk ook wel eens wat weerstand was, maar dat ze warm ontvangen is.

Bewoners met erg verschillende achtergronden

Henk Maas werkt nu een klein half jaar als locatiemanager bij Jonker Frans. “Wat ik hier waardeer is dat de mensen elkaar allemaal kennen. Hier hoeft niet opgezocht te worden waar iemand woont in het huis. De plek midden in de wijk, de spelende kinderen aan de voorkant, de contacten in de buurt. Ze vragen me vaak hoe we dat nou doen, het samenleven van mensen met verschillende achtergronden. Dan zeg ik dat het gaat om de vraag van bewoners, en niet om hun achtergrond. Achtergrond staat bij Jonker Frans op de achtergrond. Die is niet zo belangrijk en als er iets aan de orde komt, dan praat je er gewoon over en vraag je er naar.”

Het draait om mensen

Carnaval, het holifeest? Het kan allemaal en het gaat eigenlijk probleemloos.’Omdat het een klein huis is? Informeel? Weinig schotten tussen afdelingen? “Dat is het allemaal,” vertelt Henk, “maar uiteindelijk draait het om de mensen.” En de mogelijkheid om Aicha een tijd in huis te hebben greep Jonker Frans met beide handen aan. Aicha liep nu een jaar mee, de komende tijd geeft ze trainingen aan de medewerkers en dan vertrekt ze weer. Hopelijk naar een ander huis van Florence.

Plaats een reactie