Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Hoe gezellig zijn houtskool-barbecues eigenlijk?

Het is weer zomer en dat betekent voor nogal wat straatbewoners ‘gezellig in de tuin en de barbecue aan!’ Tegelijkertijd zijn die diezelfde houtskool-barbecues op windstille dagen een ramp voor wijkbewoners die last hebben van hun luchtwegen.
Die laatste groep heeft ’s zomers last van houtskoolbarbecues en ’s winters van houtkachels en open haarden. Deze onbewuste en onbedoelde vorm van burenoverlast beperkt zich niet tot de astmatische buurman die niet naar buiten kan, maar de hoeveelheid fijnstof die vrijkomt, betreft het leefmilieu in de gehele stad..

Wijkbewoner Rob: ”De media besteden regelmatig aandacht aan hout-stook en barbecues. Er zijn steden waar men een verbod overweegt in verband met de hoeveelheid fijnstof die hout-stook oplevert. Om fijnstof te beperken worden binnensteden autoluw gemaakt, maar dit stoken gaat daar natuurlijk lijnrecht tegenin. Er zijn mensen die om milieuredenen elektrisch rijden en dan thuis de open haard of houtkachel aansteken.”

Fijnstof

In Den Haag heeft 1 op de 6 huishoudens een houtkachel of open haard. Landelijk is dat 1 op 10. Bijna alle ondervraagden van het Haagse Stadspanel denken ten onrechte dat de industrie, lucht- en scheepvaart en elektriciteitscentrales veel grotere fijnstofbronnen zijn dan het stoken van hout door huishoudens. Zelfs het verkeer zorgt voor minder fijnstof in de lucht.
De site van de gemeente: “Wanneer u de open haard of houtkachel 1 uur brandt, dan brengt dat 5 keer zoveel fijnstof in de lucht als 1 uur autorijden in de stad.”

Tips

Op de website staan tips om de overlast zoveel mogelijk te beperken zoals het gebruik van de juiste kachel, niet stoken bij windstil weer, stoken van droog hout en zorgen voor voldoende frisse lucht.
Ook het gebruik van elektrische of gasbarbecues vermindert de overlast aanzienlijk. En… Den Haag heeft de meest ideale barbecueplek van Nederland: op zondagmiddag in het Zuiderpark!

Plaats een reactie