Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Het derde ‘Buurthuis Van De Toekomst’ in ReVa

Onze wijk is gezegend met een behoorlijk aantal kringloopwinkels, die van Emmaus, van Kringloop Den Haag en van Stichting Schroeder van der Kolk. Eén locatie van Schroeder is nu omgebouwd tot buurthuis van de toekomst.
De website van de gemeente meldt dat bezuinigingen in 2010 de directe aanleiding waren voor de ontwikkeling van het Buurthuis van de Toekomst. Gebouwen van het welzijnswerk werden gesloten, met de voorwaarde dat de activiteiten bij bijvoorbeeld sportclubs, scholen of zorginstellingen moesten zijn ondergebracht. In een Buurthuis van de Toekomst delen deze dan hun accommodaties. In ReVa zijn er nu drie: Jonker Frans, het Breekpunt en sinds kort dus ook Schroeder, op de Weimarstraat 364.

Volwaardig alternatief?

Of alle activiteiten en voorzieningen uit de buurthuizen daadwerkelijk onderdak hebben gevonden en of het Buurthuis van de Toekomst een volwaardig alternatief is voor de gesloten buurthuizen in ReVa, het Buuthuis en De Steeg, daar komen we niet zomaar uit. Elly van der Vliet, directeur van Schroeder: “Dit initiatief is in ieder geval het antwoord van Schroeder op de participatiesamenleving, waar de nadruk op zelfredzaamheid en eigen kracht ligt.”

Uitnodigend

Van een kringloopwinkel ben je gewend dat het er vol staat met spullen. Dat is hier anders. Bezoekers komen binnen in een soort huiskamer, met achterin een grote tafel. Achterin is behalve de tuin een grote ruimte met aan de muur een stellage vol materialen om zelf kleren te maken: naaimachines, knopen, stoffen en zelfs voering. Een ruimte die uitnodigt tot meer. En dat kan ook; buurtbewoners die er iets willen doen, zijn van harte welkom.

Buurthuis

Marlotte Norder, filiaalleider en het gezicht van dit Buurthuis van de Toekomst: “Alles is te koop, zoals in alle kringloopwinkels. Het buurthuis is voor iedereen in de buurt, om koffie te komen drinken, activiteiten te ondernemen en elkaar te ontmoeten. Er is een buurtbewoonster is die de tuin graag onderhoudt. En heel snel daarna was er iemand die daar graag aan mee doet. En daar gaat het om, zorgen dat mensen elkaar vinden en samen dingen ondernemen. Ik ben hier de duizendpoot en de verbinder.”

Motto

’Wij geven spullen en mensen een tweede kans’ is het motto van Schroeder. Elly van der Vliet: “Het gaat om herstel, behoud en ontwikkeling van arbeidsvermogen voor en van mensen waarvoor het leven net wat moeilijker is. Voor ons zijn de kringloopwinkels een goed middel om mensen te ondersteunen in hun zelfredzaamheid en om weer een plek op de arbeidsmarkt te vinden.”

Initiatieven

Het gaat om mensen met psychische problemen en een indicatie voor begeleid werken. Hoe verwachten ze dat het contact met de bewoners van ReVa zal gaan, het vereist immers nogal wat van iedereen. Elly en Marlotte zijn daar heel positief over en vertellen dat initiatieven voor activiteiten van bewoners zelf komen.
Zo is er elke zondagochtend er een kerkdienst door ‘KLEURmorfose’ een Haagse buurtkerk, en zijn buurtbewoners aan de slag met zogeheten windowfarms, een ‘verticale tuin’ voor binnen. Vertrouwenspersonen van het Intercultureel Beraad Segbroek houden spreekuur, het Rode Kruis biedt elke maandag ’eerste hulp bij administratieve problemen’ en er is een aanbod voor yogalessen.

Zorgdiscounter

Marlotte en Elly vragen speciaal aandacht voor de zorgdiscounter; een shop-in-shop.
Mensen uit de buurt die op zoek zijn naar bijvoorbeeld een betaalbare en betrouwbare rollator of rolstoel, kunnen daar terecht. Binnenkort komen er drie vrijwillig sociaal beheerders bij. Hopelijk worden dat weer gewoon betaalde banen. Er vielen immers in het Haagse welzijnswerk heel veel ontslagen tussen 2010 en nu. Maar dat is, aldus Schroeder, aan de gemeente.

Plaats een reactie