Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Rock History Tour: een ‘Haagse memory lane’

Als de touringcar het Almeloplein nabij het Zuiderpark oprijdt, zet gitarist Matto (ex-Kane) een begintune in. Directe herkenning bij het vijftigkoppige publiek van deze aflevering van de Haagse Rock History Tour. Dat is Q’65! De beroemde Haagse band uit ‘the sixties’. De tourgids wijst op de tekst die vorig jaar op een van de gevels op het plein is aangebracht: de refreintekst van Q’65’s ‘The Life I live’. Wat een hit was dat! Veel mensen kennen het nog en zingen mee: ‘This is my life of sadness, this is The Life I Live….’

De gids is Peter de Ronde. Hij was in de jaren ’60 slaggitarist bij de beroemde Haagse band The Golden Earrings (vanaf ’69 zonder die s). Hij weet alles van de popgeschiedenis uit die tijd en luistert zijn verhaal op met veel anekdotes. Het succes van zowel de Golden Earrings als Q’65 kwam niet uit het niets, als je bedenkt dat er in die tijd zo’n kleine 2.000 bandjes actief waren in en om Den Haag.

De Rock History Tour, georganiseerd door Marcello’s Art Factory and Rock Gallery aan de Emmakade, leidt de gasten langs plekken die beroemd, berucht en belangrijk waren (of nog zijn) voor de Haagse pop- en rockmuziek. De tocht duurt ruim drie uur, en biedt naast toelichting en anekdotes van gids Peter, veel live muziek, Haagse humor en vooral veel herkenning en herinnering. Dat is vooral in de wijken bij het Zuiderpark echt voelbaar.

Heilige grond

In het park zelf gaven de Rolling Stones (niet Haags, maar wel Haagse geschiedenis) een legendarisch concert, waarbij de aanwezig Hells Angels het podium omsloten. Peter de Ronde wil wel graag benadrukken dat deze engelen ook positieve kanten hadden: “Mijn oude vader mocht achter op de motor voor een rondje rond het festivalterrein. Die man heeft genoten, en die Angels ook.” Ook werd de befaamde Earring-clip van Radar Love in het Zuiderpark opgenomen en traden veel bandjes op bij rolschaatsbaan Zuiderpark waar EHRC Marathon nog steeds schaatst. En, ook romantisch, rond het Zuiderpark kwamen de jeugdbendes ‘De Plu’ en ‘de Kikkers’ elkaar tegen om te knokken, al was die term volgens een ooggetuige overdreven. “Maar ja, de kranten bliezen het op hè!”
De Schaarsbergenstraat en omgeving wordt door Peter de Ronde ‘heilige grond’ genoemd. Rinus Gerritsen van de Earring woonde er, boven de huidige Dierenkliniek. Peter Tetteroo (Tee Set) en Anouk liepen er veel rond. Cesar Zuiderwijk, nog altijd de drummer van de Earring, had in het Musicon aan de Soestdijksekade zijn drumschool. En de lagere school waar veel muzikanten op zaten, was hier gevestigd. Tegenwoordig vindt hier jaarlijks het festival Kaderock plaats.
We stoppen even om de ‘Rockende Poelier’ Victor Meijer binnen te laten. Die vertelt over Anouk, die Nobody’s wife vanuit zijn zaak probeerde te promoten bij MTV. “Ze belde me arm”, zegt de poelier, “net zo lang tot die song een grote hit was.”

Memory lane

Er is al met al weinig kans op verveling tijdens de tour, voor de wat oudere gasten een ware ‘Haagse memory lane’. Maar ook interessant als je meer wilt weten over de tijd waarin je (groot)ouders jong waren. De tour wordt afgesloten in de galerie aan (onze kant van) de Emmakade, met een drankje en muziek van jonge popmusici. Om te illustreren dat de Haagse muziekscene ook nu nog ‘alive and kicking is’.

Website

Plaats een reactie