Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Project Hou van je Huis

Veel duurzame voordelen voor huizenbezitters

Bij het streven van de gemeente Den Haag om op termijn CO2-neutraal te worden, komt heel wat kijken. In ieder geval is de medewerking van de inwoners daarbij erg belangrijk. Woningbezitters kunnen hun steentje bijdragen door hun woning energiezuiniger te maken. Zijn huizenbezitters zich voldoende bewust dat zij daarbij ook flinke voordelen kunnen behalen?

Een belangrijk onderdeel van de duurzaamheidscampagne van Den Haag is het succesvolle programma ‘Hou van je Huis’. Arthur de Kruijff is projectleider Duurzaamheid binnen het programma. Arthur: “Met Hou van je Huis zijn we als eerste begonnen in een aantal oude wijken, waaronder ReVa. In die voornamelijk vooroorlogse woningen is aan energiebesparing veel te winnen. We willen woningbezitters ervan bewust maken dat je met bijvoorbeeld het isoleren van je dak veel energie kunt besparen en daarvoor geven we adviezen en noemen we de subsidiemogelijkheden. De kosten die je hiervoor maakt, verdien je vanaf dag één terug in wooncomfort. De terugverdientijden voor aanpassingen aan je huis variëren, maar zullen in veel gevallen de investering waard zijn. Je bent eigenlijk een dief van je eigen portemonnee als je er niets aan doet.”

Pop-up store Hou van je Huis

“In de pop-up store aan de Goudsbloemlaan 82 geven we informatie over energiebesparing en verduurzaming van je huis. Zo kun je er de ‘Haagse op Zuinig meetlat’ krijgen, met veel gedragstips die je gelijk kunt uitvoeren om energie en geld te besparen. En je vindt er informatie over zonnepanelen, gevelisolatie, dak- en vloerisolatie en dubbel glas. Of over producten die de gemeente tijdelijk gratis aanbiedt: een energiescan plus rapport met aanbevelingen specifiek voor jouw woning; alle subsidie- en financieringsmogelijkheden voor dak- en vloerisolatie en informatie over een ketelcheck.”

Duurzaam onderhoud

Naast het energiezuinig maken is ook aandacht nodig voor duurzaam onderhoud. Het duurzaamheidsteam heeft daarom een adviesbureau opdracht gegeven om huizenbezitters in ReVa (in onder andere de Boylestraat en de Halleystraat) actief te benaderen. Om woningeigenaren bewust te maken van het nut van woningonderhoud en om hulp aan te bieden bij het weer op gang brengen van slapende VVE’s. Zo kunnen bijvoorbeeld schilderwerk van kozijnen en vervanging van boeiboorden makkelijker tot stand komen. Arthur: “We hebben gemerkt dat het aanstekelijk werkt als bewoners zien hoe huizen in de buurt worden aangepakt. Dan willen mensen dat ineens ook graag voor hun eigen huis of voor hun buurt. En als ze eenmaal op gang zijn gekomen, krijgen ze er eigenlijk altijd lol in.”

Warmtepompen

Op zaterdag 4 maart vond in de pop-up store een themamiddag plaats over warmtepompen. Onder het motto ‘Kom van dat gas af, ‘k waarschuw nie meer’ stond buurtinitiatief De Groene Regentes samen met haar leverancier Mevaba geïnteresseerden te woord. Van de 50 bezoekers hebben zich er 16 laten registreren als belangstellende. De Groene Regentes en Mevaba zullen hen binnenkort bezoeken voor een concreet aanbod.

Openingstijden pop-up store aan de Goudsbloemlaan 82: woensdag t/m vrijdag: 13.00 tot 17.00 uur; donderdag 17:00-19:00 uur en iedere eerste zaterdag van de maand van 10.00 tot 16.00 uur
Zie ook: www.denhaag.nl/houvanjehuis/

Plaats een reactie