Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Jonge rappers benutten en ontwikkelen talenten

Teksten schrijven, performance én de zakelijke kant

Ümit Çölgeçen hoorde de scholier Boris (17) op straat rappen met zijn vrienden en vroeg hem mee te doen met de workshop rapschrijven in Segbroek. Boris rapte al jaren met zijn vrienden. Dit was de kans om er meer mee te doen. Nu werkt hij in een kelder van een oud gebouw nabij het Lindenkwadrant aan rapteksten. “Freestyle is leuk, maar raps met een boodschap zijn hetde mooiste.”

“Behalve incidenteel was er in Segbroek niets voor jongeren op het gebied van rappen”, vertelt Ümit. Hij is gedreven en associeert snel. Hij is initiatiefnemer en in opdracht van het Stadsdeelkantoor projectbegeleider van de workshop, waarin de deelnemers (gemiddeld 12-16) zich verder in de rap kunnen ontwikkelen. Ook de performance en de zakelijk kant komen hier aan bod. David en Mackie, jongens uit de praktijk, helpen met het begeleiden van de deelnemers. Als de raps goed zijn, liggen radio-opnames bij Den Haag FM, festivaloptredens en zelfs een video-opname in het verschiet.

(Non-) privacy

Ümit windt er geen doekjes om, Boris heeft talent, als hij doorzet kan hij ver komen. Boris krijgt er rode oren van. Hij werkt nu aan een rap voor het Bevrijdingsfestival (5 mei op het Malieveld – zie inzet). Het thema ‘vrijheid’ is ruim en daardoor best lastig. Boris: “Het is eigenlijk een enorm groot begrip. Welk pad sla ik in? Dat is zoeken. Nu werk ik aan het begrip privacy. Neem Facebook. Daar kan ik best veel mee doen, ik kan me profileren en alles van mijzelf laten zien: wie ben ik, waar sta ik voor. Aan de andere kant kunnen organisaties gebruik maken van mijn chats en gegevens. Dus kan ik juist niet alles zeggen wat ik wil. Dat is dus non-privacy en dat is wat ik in deze rap kwijt wil.” Boris vindt dat we te veel geglobaliseerd zijn. Natuurlijk, het is mooi dat je direct kan praten met een Zuid-Afrikaan, maar de keerzijde is dat je soms in no time wereldwijd te kijk kan worden gezet.

Freestyle of schrijven

Raps met een boodschap zijn vaak het mooiste, vindt Boris. “Ik zou zelf ook graag mensen wakker willen schudden. Maar met schrijven heb ik nog geen ervaring. Tot nu toe was het altijd freestyle wat ik deed.” Een Frieze stijl dus? Gelach in de groep. Nee freestyle, rappen uit je hoofd, improviseren. Ümit: “Ik zal het eens voordoen: “Als ik nu naar je kijk, denk ik jij bent chill, leuke schoenen, een broek en een bril…”.
Begeleider David: “Freestyle is leuk, maar het beperkt wel het nadenken over iets. Je moet steeds zorgen dat je een nieuwe line hebt, die wordt bepaald door de beat. En zo’n maat is echt niet zo lang! Het is wel leuk en een goede training voor je hersens, als een kruiswoordpuzzel. Maar door de tekst bewust op te schrijven zorg je voor een kleurrijk verhaal. Ik zou zeggen: kijk uit dat het niet te zwaarbeladen wordt. Zodat iedereen het kan begrijpen.“
David heeft al twee heel interessante YouTube video’s laten maken. Hij doet alles zelf, heeft een eigen bedrijf met muziekstudio en connecties voor het maken van een videoclip. Met een boekingskantoor is hij in onderhandeling. Hij maakte van zijn hobby zijn werk. En Boris? Het kán! Ümit knikt.

Bevrijdingsfestival 5 mei

Ümit Çölgeçen begon in februari met een half jaar durend rap/videoclipproject in stadsdeel Segbroek, om jongeren de kans te geven hun talenten te benutten en zich op een positieve manier te ontwikkelen. Tijdens het traject leren de jongeren hun eigen nummer te schrijven, uit te brengen en te performen. Ter afsluiting wordt een professionele videoclip uitgebracht en krijgen de jongeren de kans op te treden bij diverse Haagse festivals, waaronder het Bevrijdingsfestival op 5 mei op het Malieveld (http://www.bevrijdingsfestivaldenhaag.nl/).

Plaats een reactie