Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Haags Kinderatelier viert 20-jarig jubileumfeest op 11 mei

De Stichting Haags Kinderatelier, ook voor jongeren (HKA) is op 17 maart 20 jaar geworden en viert dat op donderdag 11 mei 2017 in Atelier Van Speijk. HKA groeide in 20 jaar uit tot een belangrijke partner voor cultuureducatie in de stad, met ruim 6000 deelnames van opgroeiende Hagenaars per jaar.

In 1997 onstond de Stichting Haags Kinderatelier. Oprichter, monumentaal vormgever en orthopedagoog Fré Beijerling vond dat de stad begin jaren negentig te weinig te bieden had op het gebied van duurzame, breed georiënteerde cultuureducatie. En voor heel jonge kinderen was er eigenlijk niets. Daarom ontwikkelde ze zelf lessen met (recycle)materialen. Die gaf ze eerst bij haar thuis, daarna in opdracht van de Vrienden van het Haags Gemeentemuseum, samen met kunstenaars. En tenslotte als zelfstandige stichting. Toen de stichting eenmaal in de hele stad actief was – van Statenkwartier tot Escamp, begon zij ook te werken met architecten in het Haags Jongerenatelier (12-18 jaar).

HKA werkt en werkte de afgelopen twintig jaar met plezier aan een lange reeks projecten, met de culturen en de vormgeving van de stad als belangrijkste inspiratiebron. Vele tientallen kunstenaars, vormgevers, architecten en meer (vrijwillige) medewerkers werk(t)en daar vol overgave aan. Daardoor konden kinderen en jongeren in al die jaren zo’n 170.000 keer leren over professioneel cultureel erfgoed, beeldende kunst, architectuur en design. De organisatieHKA ontwikkelt lesprogramma’s en werkt duurzaam, inspirerend, op maat, vernieuwend, soms tegen de stroom in. HKA is ook als onderwijspartner een stabiele doorzetter en staat garant voor cultuureducatie van hoge kwaliteit.

Vanaf 2002 breidde HKA het werkterrein uit van stadsdeel Centrum en Segbroek met andere wijken als Escamp en Laak. Het project Wijk Af vindt daar plaats, met lessen over lokale architectuur, stadsinrichting en beeldende kunst in de openbare ruimte. Deelnemers maken daarnaast kennis met beeldtaal van veel culturen en onthouden ook die kennis met hun handen. Hun onwetendheid over schoonheid in het ‘onbekende andere’ maakt plaats voor belangstelling en waardering.

HKA voert het motto KunstMobiel voor het werken op locatie in alle Haagse stadsdelen. Van musea en galeries, tot scholen en leegstaande panden. Soms voor een uur, soms voor tien jaar en vaak alles daar tussenin. Sinds 2006 heeft HKA Atelier Van Speijk in het Zeeheldenkwartier als vaste basis. Dit is niet alleen een drukbezochte werkplek voor kinderen en jongeren, maar doet ook dienst als uitvalsbasis. Docenten putten bij de voorbereidingen uit de voorraad inspirerende kringloopmaterialen, die door vrijwilligers worden aangeleverd en verwerkt.

Op donderdag 11 mei is ieder die zich betrokken voelt bij de stichting in dit Atelier Van Speijk van harte welkom op het jubileumfeest. Daar ligt het rijk geïllustreerde jubileumboek klaar. Na deze datum kan dit boek kosteloos worden besteld via info@haagskinderatelier.nl (zolang de voorraad strekt).

HKA bewijst dat cultuuronderwijs van hoge kwaliteit bestaansrecht heeft en effect sorteert, ook op zijn Haags. Zij gaat met enthousiasme verder, wie weet naar de volgende 20 jaar? In 2017 kijkt HKA alvast uit naar de tentoonstelling Ontmoeten in Pulchri Studio -17 juni – 9 juli, met ontwerpen van 75 jongeren van het Hofstad Lyceum over ontmoeten in de openbare ruimte in 2040. En kort daarna een mooi zomervakantie-programma voor kinderen van 2-14 jaar inCentrum en Escamp. In het nieuwe schooljaar krijgen maatwerk Cultuur op zijn Haags en onder meer het project Beroepen in de Kunst een vervolg op basisscholen, waarin leerlingen veel te weten komen over professionele vormgevers en kunstenaars. (School)groepen en particulieren kunnen inschrijven viawww.haagskinderatelier.nl/agenda, of via reserveer@haagskinderatelier.nl of bel 070 3633745.

Plaats een reactie