Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Feija’s grote houtliefde

Het houten-dingenwinkeltje aan de Gallileïstraat 158

Op de hoek van de Galileï- en de Marconistraat staat een winkeltje met wondermooie kleine houten spulletjes: bijouterieën, stukjes boomstam met uiltjes of andere diertjes erin, gefiguurzaagde namen, puzzels van kleurige houten beestjes. Alles is van hout, hout en nog eens hout.
Het winkeltje is van Feija Wagemans, die al bijna haar hele leven woont in het pand waar de winkel deel van uitmaakt. Als je de winkel binnenkomt is het op dit moment nog min of meer een opslagplaats, maar dat gaat in de toekomst veranderen.

Timmervrouw

Feija, die momenteel als een volleerde timmervrouw bezig is een ensuite separatie in haar kamer te maken: “Als kind was ik al gefascineerd door mooi parket. Ik heb geen kunstopleiding, maar kom wel uit een kunstzinnige familie. Mijn oom maakt bijvoorbeeld al heel lang houten speelgoed en als tiener hielp ik hem vaak. Ik heb klussen ook altijd erg leuk gevonden. Kijk, die grote kast daar, die heb ik op straat gevonden en opgeknapt en dit tafeltje heb ik uit een container gehaald en gerestaureerd. Bezig zijn met hout is mijn uitlaatklep.”

Beuk

“Anderhalf jaar geleden heb ik de etalage ingericht. Er staan ook mooie dingen van mijn oom in. Af en toe komt iemand iets kopen, maar het is lang niet genoeg om van te leven. In Frankrijk heb ik van vrienden een beuk met een stam van 9 meter hoog gekocht. Hij is waarschijnlijk meer dan 100 jaar oud en het was een dubbel gevoel om te zien hoe hij werd omgezaagd. Maar ik had ook het beeld voor ogen van de mooie dingen die ik ervan ga maken. Mijn boom moet nu nog een jaar in het bos blijven liggen, zodat er een bepaalde schimmel in komt, die voor een prachtige houttekening zorgt.”

Speelgoedauto

Feija laat zien wat ze maakt. Van kleine en grote stukken hout van verschillende soorten, gevonden of gekregen. Zoals een speelgoedauto van oude speelgoedblokken, houten strikjes te gebruiken als vlinderdasje of haarspeld met namen als ’the piano man’ of ’the artist’.
(Zie ook Fb: feijaswerkplaats).

Plaats een reactie