Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

De wereld is van ons allemaal

Het eerste wat je ziet in Dienstencentrum Copernicus aan de Daguerrestraat 16 is een enorme wereldkaart met daarop de tekst ‘De wereld is van ons allemaal’. En dat is precies waar de vrijwilligers van DC Copernicus voor willen staan. Het centrum bestaat inmiddels bijna 50 jaar en draait al die jaren volledig op vrijwilligers. Aan het woord zijn de bestuursleden Frank Kam, Diny Vrielink en Bart Nijhof.

Frank: “Iedereen is hier welkom, ongeacht kleur, afkomst, inkomen, sekse en ga zo maar door. We willen een open centrum zijn. Dat bereiken we door de activiteiten die wij en onze vaste huurders organiseren. Die activiteiten zijn heel verschillend en daardoor vinden allerlei mensen hun weg naar ons. Een goed voorbeeld is het Sinterklaasfeest, dat we samen met de stichting Hindustani en de stichting Multicultureel Platform Vrede & Vrijheid organiseren. Van een heel andere orde is Proef De Buurt, een jaarlijks terugkerende proeverij met de restaurantjes en kleine winkeltjes in de Weimarstraat.”

Bart noemt de snuffelmarkt die er om de maand is: ”Dan komen veel mensen uit de buurt die niet zoveel te besteden hebben. Zij komen voor koopjes én voor de gezelligheid. We organiseren ook vaste wekelijkse activiteiten. Drie koren bijvoorbeeld en er is drie keer per week hiphop en streetdance door Green Dance, voor 4 tot 18-jarigen.”

Diny: “En al acht jaar is er de maandelijkse Soos Samen 50+ voor oudere homo’s en lesbiennes en hun vrienden. Met optredens, muziek en een maaltijd. Het zijn drukbezochte middagen met rond de zeventig bezoekers. Het is nog steeds niet eenvoudig om een gewoon leven te leiden als homoseksueel of transgender. Zolang dat zo is, gaan wij hier mee door.” Als laatste voorbeeld noemt Bart het Copernicus-concert-café. Een serie kleine klassieke concerten met optredens van studenten van het conservatorium en verschillende workshops. De wereld is van ons allemaal: het werkt er echt.

Diny: “We zijn in totaal met ongeveer twintig vrijwilligers. Hecht en ook open. In Copernicus ontmoet je anderen écht en kan je, als je wilt, goede vriendschappen opbouwen.” Bart: “We staan voor elkaar klaar, helpen elkaar in goede en minder goede tijden. Nieuwe mensen zijn welkom, we maken gewoon plek. Als iemand kennis wil maken: kom langs op vrijdagmiddag, dan zijn we er altijd.”

Het centrum is onafhankelijk van structurele gemeentelijke subsidie, het pand is van henzelf en alles wordt door vrijwilligers gedaan. Het was een bewuste keuze indertijd en het vergt veel van hen. Denk alleen al aan het onderhoud waarvan veel door Bart wordt gedaan. Maar ze hebben er nog geen moment spijt van gehad. Diny: “Zo heb je de vrijheid om te doen wat je wilt en we leggen alleen verantwoording aan elkaar af. En we willen nog veel meer. Daarvoor zijn we nu op zoek naar iemand die wil koken én iemand voor de penningen.
En….naar een vleugel….. als iemand er nog een heeft staan… “

www.dccopernicus.nl

Plaats een reactie