Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Wandelen over de Regentesselaan

Op verzoek van de redactie zal Maurits Burgers, beroepswandelaar, dit jaar in elke editie een bepaalde plek, straat of gebouw uitlichten.

Eén van de mooiste lanen van Den Haag is naar mijn smaak de Regentesselaan. Vooral het noordelijke stuk tussen het Regentesseplein en de Laan van Meerdervoort is van een haast vergane schoonheid. De laan werd voor de hogere inkomens aangelegd tussen 1896 en 1899. Stelt u zich voor om in 1900 langs deze nieuwbouw te lopen, flanerend over het zandpad dat er toen lag op de plek waar nu de geparkeerde auto’s staan. In het oorspronkelijke door vastgoedhandelaar Cornelis Goekoop getekende rechtlijnige stratenplan van de wijk lag de laan nog dwars op de zijstraten, maar directeur Gemeentewerken Isaac Lindo maakte er een diagonaal van ter bevordering van de verkeersdoorstroming. In later gebouwde wijken zoals het laatste deel van de Schilderswijk en Transvaal en in het latere stratenplan van Berlage zie je deze voor Den Haag zo kenmerkende diagonalen steeds weer terugkomen. Ze leveren speelse perspectieven en altijd weer verrassende hoekpanden.

De in neorenaissancestijl uitgevoerde panden zijn rijkelijk versierd. Opvallend zijn de vele witte speklagen, de horizontale witte bandering die je in veel architectuur van rond 1900 ziet. In het noordelijk deel van de Regentesselaan lijken er meer speklagen dan gebruikelijk. Niet twee of drie lagen per etage maar soms wel vijf of zes. Bij zoveel speklagen spreken we daarom gekscherend van spekkoekstijl, verwijzend naar de gelaagde Indische zoetigheid.

Een ander opvallend kenmerk van de panden is dat er geen twee hetzelfde zijn. Als je goed naar de details kijkt, blijken zelfs ogenschijnlijk gespiegelde panden op veel punten te verschillen. Andere dragers onder de erkers, een ander timpaan boven een deur of raam, verschillende kopjes in de gevelwand. Hoe langer je kijkt, des te meer variatie je ziet. Zeer fraai zijn ook de torentjes die nog op enkele hoekpanden staan. Op de hoek van de Stephensonstraat en bij de Columbusstraat zien we prachtige voorbeelden van deze sierbouwsels die als enig nut het strelen van het oog lijken te hebben. Oorspronkelijk stonden op alle hoekpanden van dergelijke torentjes, maar helaas zijn die vanwege de hoge onderhoudskosten verdwenen.

Volgende keer neem ik u graag mee naar een andere opvallende plek in onze mooie wijk.

Maurits Burgers
Maurits Burgers, kortweg Maup, is beroepswandelaar en professioneel stadsliefhebber. Volg zijn wandelingen op wandelenmetmaup.nl of via Facebook.com/WandelenMetMaup.

Plaats een reactie