Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Van Kade naar Gaarde

De Valkenbosgaarde

Tijdens haar wandelingen langs de Valkenboskade ontdekte Ingrid de Frel dat mensen hier en daar al bloementuintjes bij de bomen en een kruidentuintje aan het hek langs de kade hadden gemaakt. De kade zou best meer gebruikt kunnen worden als moestuin, peinsde ze. De gemeente was er wel voor in.

Ingrid woont al 17 jaar aan de Valkenboskade, het stuk dicht bij de Loosduinseweg. Ze houdt van de buurt en haar huis, alleen jammer dat ze geen tuin heeft. ‘Ik heb op het dak een vierkante meter met bietjes en bonen. Op het balkon kweek ik kruiden, tomaten en radijsjes. Ik zou graag eens wortel of prei willen telen, maar dat kan alleen in de volle grond. Als ik uit mijn raam kijk, zie ik de taluds van de Valkenboskade – dat kan een enorme lap tuin zijn, bedacht ik’.

Urban farming

Ze vond dat een urban farming initiatief wel paste in deze tijd. Misschien konden de bewoners aan de Valkenboskade wat meer met elkaar optrekken door zo’n project op te pakken. ‘Ik stuurde een mailtje naar de gemeente met mijn idee om die taluds te gaan verbouwen. De volgende dag kreeg ik antwoord en de week daarop zat ik op het Stadsdeelkantoor. Ze vonden het een goed initiatief en nodigden me uit om een plan uit te werken’. Op brieven die ze rondbracht bij de bewoners kwamen positieve reacties. Een denktank ging aan de slag, maar het moest wel iets voor iedereen worden. Er kwamen steeds meer leuke ideeën binnen. Veel groene hulp bood Eric Wisse, eerder actief voor de Newton-tuin en stadstuin Emma’s Hof. Inmiddels is er een uitvoeringsplan dat binnenkort met het Stadsdeelkantoor zal worden besproken. ‘We beginnen eerst met dit stuk van de Valkenboskade.’ zegt Ingrid. ‘Het is voor ons ook nog even zoeken, dus je moet het eerst een beetje behapbaar houden. Als het goed gaat, kunnen we uitbreiden.’

Start van het project

Intussen is al het een en ander gebeurd. Er is inmiddels een facebookpagina met 80 leden. En in december plantte directeur Annette de Graaf van het Stadsdeelkantoor als start van het project één van de twee door de gemeente geschonken fruitbomen. De gemeente zorgde ook voor de partytent en de statafels. Er werd een informatiebord voor de plek aangeboden door makelaar La Clé en de hapjes kregen ze van cafetaria De Blauwe Fiets. Er waren 50 bewoners aanwezig.

Het plan

Wat staat er allemaal in het plan dat straks aan de gemeente wordt aangeboden? Het idee is om meerdere perken uit te graven aan één kant van het water. Daar komen moesplanten, kruiden, fruitbomen en bloemen. Onder de appelboom komt een ontmoetingsplek met bankjes voor de bewoners. Dat wordt ook het middelpunt van het project. Er komt een grondwaterpomp en natuurlijk ook iets leuks voor de kinderen. Die moeten daar natuurlijk wel veilig kunnen spelen. Maar dat komt wel goed, want de gemeente heeft nog wel ergens een oud hekwerk over van het Kamperfoelieplein.

https://www.facebook.com/groups/valkenbosgaarde

Plaats een reactie