Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

’t Drieluik – onverwachte parel in de Kepplerstraat

‘t Drieluik aan de Kepplerstraat 59 is voor veel ReVa-bewoners een onbekende locatie. Die onbekendheid is jammer, want ’t Drieluik is wat betreft sfeer en locatie een unicum in de stad. Door de romantische, bijna Zuid-Europese binnenplaats, de inrichting, de schilderijen, de grote voorraad bijzondere historische platen en de vloer waan je je in vroeger eeuwen. En de winterse sneeuwfoto’s van de binnenplaats van ‘t Drieluik kunnen zó uit een idyllisch Oostenrijks dorp komen.

In 1870, nog voor de aanleg van de Kepplerstraat, verschenen op deze locatie een koetshuis en een smederij. Jaren later werden de ruimtes in gebruik genomen als timmermans- en loodgieterswerkplaats. In de jaren ’80 bleek een aantal panden in de Kepplerstraat zodanig verzakt, dat sloop de enige remedie bleek. Sloop, meteen gevolgd door wat armoedig aandoende jaren ’80 nieuwbouw. Maar achter deze nieuwbouw bleven op nummer 59 de voormalige smederij, koetshuis èn binnenplaats gespaard.

Smederij, koetshuis en horeca

Eenmaal de poort en het gangetje door, komt de bezoeker in de overdekte binnenplaats. Links is het voormalige koetshuis. Die ruimte gebruikt t Drieluik voor recepties, diners, feesten en vergaderzaal. Rechts van de binnenplaats was de smederij. Dat is nu het cafégedeelte en daar zijn op zaterdag de dagschotels, de borrels, het diner en buffet.
Zowel boven als beneden is een aparte keuken voor kookworkshops en de eigen bereiding. Boven zijn ook nog verschillende ruimtes, waaronder de Regentenkamer voor diners, borrel en vergaderen.

De zwakke en de sterke kanten

Paul Groenhuizen, is sinds 1999 gastheer bij ’t Drieluik en hij werkte voorheen als gastheer onder andere bij De Wildhoef. Sinds 2015 runt hij samen met Tjopie Ajodhia ’t Drieluik. Ze kennen de zwakke kanten van hun locatie, zoals de onzichtbaarheid in de straat en de parkeerproblematiek. ‘t Drieluik zit bovendien niet echt in de loop van het uitgaanspubliek.
Ze kennen ook de sterke kanten van t Drieluik: de sfeer, de binnenplaats en de gebouwen. En hun eigen culinaire kwaliteiten. En van die sterke kanten maken ze dankbaar gebruik. Zo is t Drieluik sinds 31 juli een officiële trouwlocatie, Paul en zijn collega Tjopie organiseren kookworkshops, ze richten zich op bruiloften, verjaardagsfeesten voor 10 tot 200 personen, recepties en barbecues, muziekavonden, vergaderingen en kinderpartijtjes.

De buurt

Daarnaast voelen ze zich betrokken bij de buurt:”Kijk, wij kunnen wijn inkopen bij een groothandel, maar we gunnen dat liever aan Versluis in de Weimarstraat. Als we broodjes nodig hebben, vragen we Firat. Je moet elkaar wat gunnen en we vinden het belangrijk een rol te spelen in de wijk, daar deel van uit te maken. Zo zijn we in maart weer stembureau. Dat vergroot onze bekendheid. We werken samen met de Willemsvaart: hier op de hoek van de straat opstappen voor een rondvaart door de stad. We doen elk jaar mee met ‘Weimar proeft’ en we werken samen met Dienstencentrum Copernicus.
We zijn een partycentrum, maar elke zaterdag vanaf 14.00 uur tot 23.00 uur zijn we open voor de wijkbewoners – en voor iedereen daarbuiten. Voor een kopje koffie of een drankje op onze overdekte binnenplaats. Een daghap kost 10 euro en een drie gangen menu serveren we voor 17,50. Het is handig als je dan op donderdag vooraf reserveert, maar perse noodzakelijk is dat niet.

Duurzaam

Wat de toekomstplannen betreft willen Paul en zijn compagnon het authentieke karakter behouden, maar wel blijven vernieuwen en de zaak strak in de lak houden. Ze proberen het pand zo duurzaam mogelijk te maken met zonne-energie, hergebruik van energie, klimaat neutrale feestzalen, een milieuvriendelijke overkapping van de binnenplaats en een moestuin voor buurtbewoners achter de zaak. “Onze planten op de overdekte binnenplaats krijgen regenwater.”

Speciale wensen

Groepen hebben soms zo hun eigen wensen. Paul: “Laatst hadden we een groot feest met mensen uit Oekraïne. Die zorgden voor hun eigen catering: stonden hier vier Oekraiense dames ‘s ochtends vroeg al in onze keuken. Dat is voor ons geen enkel bezwaar.”
Aan wensen van kinderen, ook al zit er 200 man in de zaal, kan t Drieluik vrijwel altijd tegemoet komen: vlak naast de Regentenkamer is een aparte kinderkamer met spelletjes, speelgoed en tv dvd, waar ‘t Drieluik een speciaal kindermenu serveert.

Plaats een reactie