Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Notarieel nieuws

Op verzoek van de redactie schrijft notaris Dirk Post dit jaar in elke editie een artikel in de rubriek ‘Notarieel Nieuws’.

De grote vrijstelling eigen woning is terug

Allereerst wil ik mij hierbij even aan u voorstellen: mijn naam is Dirk Post en ik ben sinds 2011 notaris in Den Haag. Als geboren en getogen Hagenaar durf ik best te stellen dat ik de stad als geen ander ken. Graag stel ik u dit jaar in elke editie kort op de hoogte van het laatste notarieel nieuws.

Laten we maar het jaar met goed nieuws beginnen: hij is weer terug van weggeweest! En dan hebben we het over de zogenaamde grote vrijstelling eigen woning.

Met ingang van 1 januari 2017 geldt weer een hoge vrijstelling voor een schenking die wordt ontvangen in het kader van de eigen woning. Op het hoogtepunt van de crisis op de woningmarkt, gaf de overheid de woningmarkt een impuls door tijdelijk een bijzondere verhoogde vrijstelling voor de schenkbelasting in te voeren. Gedurende circa anderhalf jaar was het toegestaan, dat iedereen aan iedereen maximaal €100.000,– mocht schenken onder de voorwaarde dat dit geld gebruikt zou worden voor aankoop of verbouwing van een eigen woning, of voor het aflossen van een eigen woning hypotheek. Van deze regeling is destijds massaal gebruik gemaakt en hij komt nu weer terug, maar dan in een iets ander jasje.

De vrijstelling gaat op 1 januari 2017 in en is weer van toepassing tussen iedereen, dus niet alleen tussen ouders en kinderen. Alleen is er deze keer wel een leeftijdsgrens van toepassing: de begiftigde (persoon die de schenking krijgt) moet tussen de 18 en 40 jaar zijn. Ook nieuw is dat er geen voorwaarden meer aan de schenking mogen worden verbonden, zoals herroepelijkheid etc.

Om van de vrijstelling gebruik te kunnen maken, moet steeds een beschikking bij de fiscus worden aangevraagd. Wat ook nieuw is, is dat de schenking over drie fiscale jaren mag worden uitgesmeerd, dat kan handig zijn als de schenker (ouders) het geld niet in een keer vrij kunnen maken. De ontvanger moet wel in het laatste jaar van betaling onder de 40 jaar zijn.

Naast deze mogelijkheden en voorwaarden geldt er nog een aantal complicaties voor deze vrijstelling. Laat u dus vooraf altijd goed informeren of de regeling voor u persoonlijk goed uitpakt. Wij zijn op de hoogte met alle aspecten van deze nieuwe regeling en dienen u graag van advies.

Dirk Post, Statenplein 19 Den Haag
notaris@notariskantoorpost.nl

Plaats een reactie