Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

En het bleef nog lang (on)rustig. . .

Tweede editie Haagse Nacht van de Filosofie

Je hebt ze in Amsterdam, Leeuwarden, Groningen, Nijmegen, Tilburg én sinds vorig jaar in Den Haag: de Nacht van de Filosofie. Initiatiefnemer van de Haagse editie is Esther Didden. Op 22 april vindt de tweede editie plaats rond het De Constant Rebecque plein.

Esther is programmamaker in de culturele sector én filosoof.. Toen zij in 2011 aan haar studie filosofie begon merkte ze tot haar verbazing dat ze in Den Haag niets van haar gading kon vinden op het gebied van filosofie. Terwijl Den Haag met zijn politieke centrum, gerechtshoven, het sterfhuis van Spinoza en culturele instituten genoeg stof biedt voor een filosofisch klimaat.
En toch is er geen plek voor het slijpen van je gedachten, niet voor een filosofisch debat of voor verdieping op niveau. Tja, en waar het jeukt, moet je krabben. En zo kwam het dat Esther in het voorjaar van 2015 tegenover Cees Debets, de directeur van Zaal 3 (van Theater aan het Spui) zat om hem warm te maken voor haar plan een Haagse Nacht van de Filosofie te beginnen. Vorig jaar april was de eerste editie een feit.

Verkeerde rust

De Maand van de Filosofie is een jaarlijks terugkerend fenomeen in de maand april. Er is een thema en een essay. Het thema van dit jaar – ‘rust’ – bezorgde Esther wel wat hoofdbrekends. Want dat klinkt niet echt spannend. Onrust daarentegen weer wel. Dat rust ook niet alleen maar goed is blijkt uit de vraag die ze hoofdspreker Ton Derksen meegaf om zijn lezing voor te bereiden: Waar zijn we rustig over, maar zouden we dat niet moeten zijn? Derksen is wetenschapsfilosoof en is bekend geworden als de man die gerechtelijke dwalingen onderzocht zoals die in de zaak van Lucia de Berk, de Haagse verpleegster die verdacht werd van diverse moorden op patiënten in een ziekenhuis. Over deze zaak schreef hij een boek dat leidde tot heropening van de zaak en uiteindelijk zelfs tot vrijspraak van Lucia de Berk.

Haagse retoriek?

Er zijn meer ’typisch’ Haagse onderdelen in het progamma. Zo komt de Vlaamse filosofe Tinneke Beeckman praten over Spinoza – in 1677 overleden in Den Haag. Ze schreef een succesvol boek over de man en zijn werk: ‘Door Spinoza’s lens’. Zijn ideeën zijn bijna vier eeuwen oud, maar nog altijd actueel en bruikbaar.
De jonge filosoof Bastiaan Rijpkema schreef het boek ‘Weerbare democratie’. Met de zaal bezint hij zich aan de hand van concrete situaties op het democratisch gehalte van de politiek. Of er ook Haagse retoriek te beluisteren valt, moeten we afwachten, maar jongeren kunnen zich in ieder geval aanmelden voor de masterclasses speechen en de speechwedstrijd die de Nacht organiseert samen met het Nederlands Debatbureau.
De Haagse filosofe Martijntje Smits wil tijdens de Nacht uitweiden over hoe we techniek inzetten om steeds efficiënter te zijn, tijd te besparen. Maar die gespaarde tijd zetten we niet om in rust, maar in meer activiteit. Onrust dus.

Samenwerking

Een spannend – onrustig zo je wilt – onderdeel is de samenwerking tussen een kunstenaar die in NEST exposeert en een filosofe. Cindy Moorman is een veelzijdig kunstenaar. Ze tekent, schildert, bedenkt perfomances en fotografeert. Esther heeft filosofe Elize de Mul gevraagd te reageren op het kleurrijke werk van Cindy. Het resultaat tonen ze op de Nacht in verschillende ruimtes van NEST.

Is er dan helemaal geen rust in het programma? Jawel, korte meditatie momenten, even de benen strekken met een kwartiertje yoga of projecties van cartoons kijken, het zijn rustpuntjes in het nu al lekker volle programma. In de komende weken zullen steeds meer namen en programma-onderdelen bekendgemaakt worden.

Praktisch

Kaarten voor de Nacht kosten € 35 (studenten € 25) kun je vanaf nu kopen via www. nachtvandefilosofiedenhaag.nl. Meer informatie vind je op de site en op facebook.
De Nacht van de Filosofie is op zaterdag 22 april van 14.00 tot 23.30 uur
Waar? In de locaties rond het De Constant Rebecqueplein: Zaal 3, NEST en de Elektriciteitsfabriek.

Plaats een reactie