Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

De wondere en eigen wereld van Marie-Louise en Mark Sekrève

‘Je bent goed, gewoon zoals je bent’

Marie-Louise en Mark Sekrève maken vanuit de Noorderbeekdwarstraat al jarenlang verhalen en beelden. Alles wat hen bezighoudt verwerken ze samen in schilderijen, tekeningen, vertelvoorstellingen, cadeauboekjes en prentenboeken voor kinderen. Het onlangs verschenen ‘Giraf schrijft’ is het vijftiende kinderboek en het vijfde deel uit de Giraf-serie. Ze zitten bij een kleine uitgeverij, ‘Eendagsvlieg’, die hen alle ruimte laat. En dat is wat ze willen. Ruimte, om samen te werken, met positieve energie. En vooral: laten zien dat je goed bent zoals je bent.

Na de Kunstacademie begonnen Marie-Louise en Mark samen dingen te maken. Ze wilden een prentenboek maken, zoiets als Nijntje moest het worden. Ze tekenden en schreven, maar hoe ging je dat verkopen? Ze lazen boeken over sales en stonden anderhalf jaar op de Kunstmarkt. Daar werd hun duidelijk dat connectie maken met mensen vanuit het oprechte enthousiasme over je eigen werk het allerbelangrijkste was. Vanuit die instelling gaven ze in die eerste jaren ook teambuilding- en sollicitatietrainingen voor bedrijven. En zagen ze dat het daar vooral ging om de interactie en betrokkenheid. Ondertussen werkten ze samen aan hun verhalen en beelden.

Alles samen

Ze kregen voor hun prentenboeken uiteindelijk adviezen van gerenommeerde kinderboekenschrijvers als Claire Hulsenbeck en Carli Biessels. Omdat ze wars zijn van ‘politieke motieven’ bij de merchandisering bouwden ze hun eigen website en social media kanalen. Marie-Louise: “Dat ging een beetje op de ‘cowboy-manier’, dus de rails lag er maar we wisten nog niet waar het heen ging. Daarom is onze website groot, er staat heel veel op. Alle prentenboekjes voor kinderen en cadeauboekjes voor volwassenen, tekeningen en schilderijen, maar ook een blog met videoverslagen, over van alles en nog wat. Wat we meemaken, hoe we werken.”
Al doen Marie-Louise en Mark bijna alles samen, de rollen kunnen soms verschillen. Hij doet meer de zakelijke kant, zij de boekhouding, die hij dan weer controleert. Zij is heel snel en hij heel precies (daarom kan hij ook beter een fiets tekenen!). Zij ontwerpt websites op papier, die hij dan bouwt. Maar dat is allemaal voortdurend aan verandering onderhevig.

Vijf kinderen, roosters maken dus!

Wat ze absoluut samen doen, is het opvoeden van de vijf kinderen. Vijf?? “Ja, dat vinden wij ook best veel. Mensen begrijpen het vaak ook niet. Voor ons is het juist een inspiratiebron. Het motiveert enorm om te werken. Onze kinderen zijn ermee opgegroeid dat wij altijd aan het tekenen zijn. We betrekken ze er een beetje bij, vragen of ze iets leuk vinden. En soms is er in de boekjes een tekening van hen verwerkt. Ze hebben ze ook allemaal een creatieve aanleg, dat hoor je wel terug van school. Gelukkig hebben ze twee geweldige opa’s en oma’s in de stad wonen, die hen regelmatig opvangen. Dat betekent roosters maken die bij ons allemaal op de muur hangen.”

Ambassadeurs

Verrast waren ze met de reacties die ze kregen op hun oproep nadat het boekje “Giraf schrijft” (groot ingekocht door de bibliotheken) verscheen. Enthousiaste lezers uit verschillende hoeken boden via internet belangeloos hulp aan, gewoon omdat ze het leuk vinden. Super toch? Zo is er een team van acht ambassadeurs ontstaan. Het team neemt veel werk uit handen, waarbij Marie-Louise en Mark uiteraard de regie houden. Zo zijn ze ook nog vrijwilligerscoördinator geworden.

Toneel schrijven en spelen

Alsof het nog niet genoeg is: van alle verschenen boekjes koopt de organisatie van de Kinderboekenweek een theatervoorstelling in, die tijdens die week gespeeld wordt op scholen en in bibliotheken. Ook op andere momenten kan de voorstelling geboekt worden. De boekenschrijvers en –tekenaars nemen dan de rol aan van toneelschrijvers, decorbouwers, kostuumontwerpers, regisseur én acteur en verteller (en dan hebben we het nog niet over de roadies!). Druk, maar leuk en leerzaam is dat. Ze hebben er beter van leren zingen en improviseren en kunnen zo goed aanvoelen welke onderdelen echt aanslaat bij de kinderen. Inspiratie dus weer om samen te bouwen aan nieuwe projecten. Te werken aan hun beelden, teksten en dierenkarakters. Met nieuwe thema’s als feestvieren of samenwerken, waarbij steeds weer extra lagen in de verhalen worden aangebracht.
Een belangrijke drijfveer daarin is de gedachte dat ze tegenwicht willen geven aan alle impulsen en signalen die je (als kind) onbewust binnen krijgt via de reclame en de media. Dat kinderen, net als Giraf die een ingezakte taart maakt, kunnen zeggen: ‘”Wat ik doe is gewoon goed genoeg”!

Tip voor een fijne zondagochtend met de kids: surf eens door de wondere wereld van Marie-Louise en Mark op hun website www.bulkjes.nl

In deze rubriek komen mensen uit het Regentesse- en Valkenboskwartier aan bod. Ze vertellen over hun leven hier en over hun inzichten. Samen geven zij onze wijk een gezicht.
Wilt u ook geïnterviewd worden, of weet u iemand anders die hier graag aan mee wil doen, mail een korte omschrijving naar: redactie@konkreetnieuws.nl

Plaats een reactie