Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Al vanaf 1875 in het vak

Thomsons Meubelstoffeerderij

Wie al langere tijd in ReVa woont, zal wel eens de winkel hebben gezien van Meubel-stoffeerderij Thomsons op de hoek Regentesselaan en Kepplerstraat. Al vanaf 1976 voerden Alan Thomson, en in zijn voetsporen nu Casper Thomson daar hun vak uit.

De liefde bracht de Brit Alan Thomson naar Nederland. Afkomstig uit een familie die al generaties lang in het stoffeerdersvak zat, begon hij in dit hoekpand zijn bedrijf en betrok samen met zijn Nederlandse vrouw de bovenwoning. En daar wonen ze nog steeds. Inmiddels heeft zoon Casper de zaak overgenomen. En zoontje van drie vertoont ook al enige interesse in het vak.

Ambacht

Vader Alan helpt zo nu en dan, als dat nodig is. Casper: “Mijn vader kan heel goed klassieke zittingen maken. Dat doet hij met spiraalveren en met een soort gras, jute en paardenhaar. Daarmee boetseert hij als het ware zo’n zitting”. Dat het ambacht arbeidsintensief is, volgens Casper, is tegelijk een beetje het probleem van dit vak. Mensen schrikken nog wel eens van de prijs. De keuze: nieuw kopen of stofferen/restaureren is dan ook heel persoonlijk. Stofferen is in ieder geval een duurzame keuze.

Beenderlijm

Hij laat zien hoe hij een 200 jaar oud, verweerd en door houtworm aangevreten stoeltje (‘Oude meubels nooit in een vochtige schuur zetten!’) aan het repareren is. “Als de verbindingen van het hout niet meer goed zijn, haal ik zo’n stoel helemaal uit elkaar. Bij echt oude meubels gebruik ik ouderwetse beenderlijm. Die is oorspronkelijk ook gebruikt en dat geeft hele mooie resultaten. Alleen bij hele grote beschadigingen moet ik kunsthars gebruiken.”

Kunstwerk

“Ik ben opgeleid als werktuigbouwer en heb onder andere als automonteur gewerkt. Af en toe keek ik hoe mijn vader werkte. Het contrast was groot en ik ging steeds meer voelen voor dit veel schonere en stillere werk. Je levert echt een soort kunstwerk af en dat geeft voldoening. Samen met een klant maak je een keuze voor de aanpak. Soms ben ik zelf verrast hoe mooi iets is geworden.”
Behalve voor stofferen en hout restaureren, kan men voor nog veel meer zaken bij Thomsons terecht. In de winkel staat ook altijd een aantal vintage meubelen. Verder kan Cas lassen en meubels op maat maken. “Kom gerust eens langs met een rare vraag, waarschijnlijk komen we er wel uit.” Kepplerstraat 128; www.thomsons.nl; casper@thomsons.nl

Plaats een reactie