Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Polen in Reva

De Westlandse tuinbouwbedrijven hebben veel Haags-Poolse werknemers in dienst en menig Hagenaar heeft de afgelopen tien jaar wel eens enthousiast gesproken over de Poolse werknemers die zijn huis tot volle tevredenheid hebben opgeknapt.

Den Haag heeft momenteel 495.000 inwoners. 12.000 daarvan komen uit Polen. ReVa heeft in totaal 24.000 inwoners, waarvan er ongeveer 2.000 van Poolse afkomst zijn. Een schatting. Wat valt er verder –licht generaliserend- te melden over onze Poolse wijkbewoners?

Katholiek land

De meeste Polen in ReVa zijn afkomstig van het platteland, uit het zuiden en het westen, met name uit het armere Silezië. Maar ook nogal wat Poolse Hagenaars komen uit grote steden, uit Krakau of Breslau. Polen is een katholiek land (“Nergens, Rome uitgezonderd, zie je zoveel priesters op straat als in Polen”) en de Poolse gemeenschap heeft bij het Spaanse Hof aan het Westeinde 12a, dan ook een eigen Parochie, de Parochie van Paus Johannes II. Veel Poolse inwoners, al of niet praktiserend katholiek, vieren een religieus feest als Kerstmis, het liefst in Polen zelf bij familie.

Mandje

Met Pasen zijn Poolse moeders druk in de weer met de traditionele ’baba’, een soort cake waar tientallen eieren in verwerkt zijn. En kinderen gaan naar de kerk met een ‘święconka’, een klein traditioneel mandje bekleed met wit linnen met daarin eieren, gerookt spek, mierikswortel, worst, brood en gebak.

Taal

Veel Poolse volwassenen spreken thuis enkel Pools en hoewel alles relatief is, lijkt de taalachterstand van Poolse kinderen in het Nederlandse onderwijs mee te vallen. Blijkbaar pikken ze de taal snel op. Den Haag kent twee Poolse scholen. Zo verzorgt de Poolse ambassade elke zaterdag lessen Pools voor kinderen en in de Draaistraat zit de Stichting Poolse School Den Haag. Die laatste is opgericht door een aantal enthousiaste Poolse ouders en heeft ongeveer 70 leerlingen. Zie ook www.szkolahaga.org.

Polonia

Poolse inwoners van ReVa volgen vanzelfsprekend het Poolse nieuws en doen dat via de digitale kranten Niedziela.nl, Popolsku.nl, Polonia.nl, Wiatrak, Moja Niderlandia.itp. Deze vijf publiceren vrijwel dezelfde artikelen, nieuws uit Nederland, nieuws uit Polen, handige info en reclame. Polonia.nl is het portaal van Małgorzata Bos Karczewska, een journalist die ook in de Volkskant publiceert. En verder komt het nieuws de Poolse huiskamers in ReVa binnen via Polsat en TV Polonia. De zender Teleexpress verzorgt de sportprogramma’s. Het nieuws van de dag in 15 minuten.

Tussen stilte en stilte

Vanzelfsprekend is populaire muziek in Polen vaak Engelstalig, maar Polen houden nog steeds erg van Balkanmuziek en het land kent veel musici die in de volkstaal zingen. Poolse ReVa-bewoners kennen vrijwel allemaal ‘Małgośka’ van Maryla Rodowicz, ‘Między ciszą a ciszą’ (Tussen stilte en stilte) van Grzegorz Turnau en ‘Bo jo cie kochom’ (Omdat ik van je hou) van De Press. Populair is ook ‘Chłopaki nie płaczą’ van (Jongens huilen niet) van T.Love.

Ogórki

In 2009 is onderzocht wat Polen in Nederland het meest missen. Dat ‘familie en vrienden’ met stip nummer 1 staat op dat lijstje zal niemand verbazen. Op nummer 2 staat het Poolse eten. Een aantal Poolse ondernemers is in dat gat in de markt gesprongen. (Opvallend trouwens hoeveel Poolse vrouwen een Pools bedrijf leiden in Nederland). Aan de Rijswijkseweg en in de buurt van Station Moerwijk zitten Poolse restaurants en ReVa kent inmiddels een paar Poolse supermarkten die een ruime keuze aan Pools eten bieden, zoals Zabka en Pasikonik in de Weimarstaat. Poolse inwoners van ReVa kunnen met smaak vertellen over de specifieke smaak van de Ogórki, augurken in zoetzuur, de Ogórki kwaszone, zoute augurken, de Sos Tatarski, een speciale Poolse saus op basis van augurk, champignons en ei en ze zijn enthousiast over de Ćwikła z chrzanem, een gerecht van rode bieten met mierikswortel.

Pierogi

Zoals de Italiaanse keuken spaghetti en ravioli en tagliatelle kent, zo heeft de Poolse keuken Pierogi. Het gerecht wordt gemaakt van pastadeeg. De ene keer gevuld met onder andere vlees, kool en champignons en ui, de andere keer met zoete boerenkaas en fruit. Alleen al Pierogi is een reden om een van de twee Poolse supermarkten in de Weimarstraat binnen te lopen.

Met dank aan Ewa Kijowska-Stroes en Odin de Bruin

Plaats een reactie