Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Opvoering Händel’s ‘Saul’ in Agneskerk

Zaterdag 5 november 2016 – Georg Friedrich Händel  –  SAUL

Op zaterdagavond 5 november 2016 voert KZV Excelsior het meesterwerk SAUL van  G.F. Händel uit in de Agneskerk aan de Beeklaan te Den Haag. Met dit concert viert Excelsior haar 135 jarig bestaan.
Kaarten à € 25,00 (Ooievaarspas en CJP € 12,50), zijn verkrijgbaar via de website

Opgericht in 1881, heeft Excelsior gedurende al die jaren een prominente plek ingenomen in het Haagse muziekleven. Op 30 november 1881 kwam een aantal vooral jongere mensen bijeen in een lokaal van de toenmalige Weeshuisschool in de Koningstraat om met het hoofd van deze school, de heer L. Plette, te spreken over de oprichting van een koor.  De heer Plette nam de leiding en werd zodoende de eerste dirigent. De eerste openbare uitvoering werd al gegeven op 19 april 1882 in het Venduhuis aan de Nobelstraat.
Er is altijd sprake geweest van een warme band met het Koninklijk Huis. Al bij het 25- jarig bestaan van het koor in 1906 is door Koningin Wilhelmina het predicaat ‘Koninklijk’ verleend, waar Excelsior tot op de dag van vandaag bijzonder trots op is.

Dit jubileum viert Excelsior met de uitvoering van twee ‘Koninklijke’ stukken, te weten King Arhtur van Henry Purcell en Saul van Georg Friedrich Händel.
King Arthur is een vrolijke semi-opera en is met groot succes uitgevoerd op 16 april jl

Op zaterdag 5 november wordt het meesterwerk Saul van G.F. Händel uitgevoerd.
Saul van Georg Friedrich Händel draait om bewondering, maar ook om afgunst. Het vertelt over vriendschap en liefde, maar ook over haat. Heldendom wordt bezongen, maar ook lafheid speelt een rol. Muziek die soms juicht, dan weer rouwt. Händel geeft op zijn virtuoze wijze vorm aan deze elementen door in het orkest vindingrijke instrumentatie toe te passen. Gloedvolle aria’s en machtige koorpartijen dragen ertoe bij dat dramatische met lyrische episodes afgewisseld worden, waarin de emoties vaak hoop oplopen. Onder meer de harp, een klavecimbel, het orgel en een klokkenspel maken van Saul een prachtig en bijzonder gevarieerd werk.

Saul van G.F. Händel zal worden uitgevoerd op zaterdagavond 5 november om 20.00 uur in de Agneskerk aan de Beeklaan te Den Haag.
Excelsior laat zich bij dit concert graag begeleiden door het professionele Holland Orkest Combinatie, als wel door solisten van naam. Het geheel staat onder leiding van onze geweldige dirigent Johan Sonneveld.

 

Plaats een reactie