Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Kunstenaar in metaal

Hij is niet zomaar een fietsenmaker, ook niet alleen maar metaalbewerker. Hij zaagt, freest, draait, boort, snijdt, last, bedenkt en bouwt. Maak kennis met metaal-artiest Emile Wentink.

Je kunt bij hem terecht voor bijzondere onderdelen in metaal. Beugeltjes, afdekplaatjes, metalen frames, tafelonderstellen. Alles op maat. Niet in de winkel te koop. Maar ook als je fiets stuk is, zal hij je met al zijn kennis helpen in zijn werkplaats Metal Arts aan de Fahrenheitstraat 303.

Man van de praktijk

Hij was jarenlang fietsenmaker. Dacht dat hij wel wat wist, na als metaalbewerker machines te hebben gemaakt voor voedselverwerking. Maar nee, fietsen maken is een vak apart. En dat heeft hij in de praktijk geleerd. Want ook al is Emile slim – hij is een kei in de exacte vakken – theorie en schoolbanken, dat hield hij niet lang uit. En praktijklessen moeten wat hem betreft óók relevant zijn. Niet zomaar een opdrachtje voor een leraar. Dus dan ga je werken. En leren. Gewoon in de praktijk.

Onconventioneel

Het liefst bouwt hij zijn eigen fietsen. Met karakteristieke, vierkante buizen in plaats van ronde. En ook al zien ze er onconventioneel uit in al hun hoekigheid, ze zitten en rijden perfect.
Waar in gesprekken met fijnhoutbewerker Bart van Halem en keramiste Pauline Hoeboer (resp. KN februari en KN juni 2016) aan de orde kwam, dat er aandacht is voor het ambacht, merkt Wentink vooral dat mensen eigenlijk geen geld over hebben voor een goede fiets. Reparaties worden uitgesteld tot het niet meer gaat en dan zijn de mensen teleurgesteld dat de kosten oplopen. Maar klagen doet hij niet. Aan klanten ook geen gebrek. Zelfs op de vrijdag waarop hij alleen op afspraak open is, lopen er mensen binnen.

Mooie dingen maken van roestvrij staal

Inspiratie haalt hij overal vandaan. Ook uit problemen waar een klant mee komt. Zo bedacht hij konijnenhokken die bestand zijn tegen scherpe konijnentanden omdat ze deels van metaal zijn. En dan zorgt hij dat hij er plezier aan heeft door ze bijzonderder te maken dan standaard hokken.
Fietsen repareren doet hij nog steeds. Hij zal zijn klanten niet zeggen dat ze maar naar een ander moeten gaan. Maar als je het hem vraagt, is er meer te doen dan reparaties uitvoeren. Mooie dingen maken van roestvrij staal bijvoorbeeld. Zoals zijn fantasievolle tafeltjes. En zijn eigen exclusieve, unieke fietsen verder ontwikkelen natuurlijk. (Zie ook www.metal-arts.nl)

Plaats een reactie