Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Jazz luisteren en beleven in De Nieuwe Regentes

Cutting Edge: op het scherpst van de snede

Op zaterdag 12 november is te horen, te zien en te beleven dat jazz anno 2016 een heel breed begrip is. ProJazz en De Nieuwe Regentes organiseren dan samen het Cutting Edge Jazzfestival, dat staat voor grensverleggend, zowel muzikaal als geografisch. Niet zonder reden komt het festival naar De Nieuwe Regentes. Artistiek leider van ProJazz, Nicolle Leenhouwers: “Het inspirerende theater is de plek bij uitstek om avontuurlijke jazz te beleven.”

Nicolle Leenhouwers is een muziekbeest. Dat begon met de platenkast van haar opa. De jazzmuziek die daar tussen zat, prikkelde haar interesse. Ze werkte een tijdje bij een cultuurpodium waar ze de publiciteit deed. En later als journalist voor online muziekmagazines. Als ze vrij is, luistert ze naar nieuwe albums of bezoekt ze concerten en festivals. Bij ProJazz maakt ze haar droom waar: “Je hoeft niet per se van jazz te houden of jazz te begrijpen om te kunnen genieten van een jazzconcert.”

Eric Vloeimans

Wat kunnen we verwachten bij het jazzfestival? “Vanaf 16.00 uur zijn er doorlopend optredens, met als bekendste naam natuurlijk trompettist Eric Vloeimans. Zijn te gekke band Gatecrash komt eindelijk weer eens naar Den Haag. Maar ook gitariste Corrie van Binsbergen is geen onbekende. Den Haag moet beslist kennismaken met haar nieuwste band Van Binsbergen Playstation. Dan zijn er ‘jonge honden’ als Reinier Baas, Teus Nobel en Alexander van Popta, die de laatste jaren naam hebben gemaakt.”

Experience Jazz

Cutting Edge brengt naast de concerten ook cross-overs met andere kunstdisciplines. “We kruisen jazz met literatuur, er komt een dansworkshop onder leiding van danser/choreograaf Jérôme Meyer, een ligconcert met wereldmuziek én we creëren een echte Amerikaanse Jazzclub.” De ondertitel ‘Experience Jazz!’ is dus niet voor niets gekozen.

ProJazz organiseert naast het jaarlijkse Cutting Edge Jazzfestival het hele jaar door concerten. Samenwerking staat hierbij centraal. Nicolle: “We brengen diverse jazzstijlen naar Den Haag en werken daarin samen met een aantal bekende podia: Paard van Troje, Zuiderstrandtheater/ Nieuwe Kerk, Theater Dakota, De Nieuwe Regentes en Korzo. Daarbij is er ook aandacht voor talentontwikkeling. Hiervoor werken we samen met onder andere het Koninklijk Conservatorium. Zo zetten we met zijn allen jazz in Den Haag weer helemaal op de kaart.”

Voor tickets en programma (tijdlijn) van Cutting Edge: www.projazz.nl

Plaats een reactie