Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Volksopera De Vloek van Scheveningen

Kippenvel en spektakel

Het Zuiderstrandtheater komt in september met de nieuwe Scheveningse volksopera De Vloek van Scheveningen, als opvolger van de succesvolle vissersopera ‘Harde Handen’. Een community project waarbij het projectkoor van Kwekers in de Kunst met meer dan honderd Scheveningse zangers en zangeressen ook een duit in het zakje doet. Ook zangers uit ReVa sloten aan.

Zuiderstrandtheater-directeur Henk Scholten noemt Kwekers in de Kunst ‘inmiddels ons derde huisgezelschap’, naast het Nederlands Dans Theater en het Residentie Orkest. “Met Kwekers in de Kunst presenteren we voorstellingen waarbij de Haagse en Scheveningse bevolking letterlijk zelf betrokken is.” Het grote koor bestaat uit ruim honderd zangers en zangeressen uit Scheveningen. Om (vooral) het aantal mannenstemmen aan te vullen zijn er ook mensen uit andere wijken, waaronder ReVa, bijgekomen. Een van hen is Laurens Harteveld. Samen met zijn vader schoof hij in mei (als bas) aan bij de repetities.

Magisch

Laurens: “Het is een groot en bont gezelschap. De begeleiding is informeel, maar professioneel. In het grote koor oefen je in kleiner verband, je komt telkens dezelfde gezichten tegen en een praatje is zo gemaakt. Samen zingen heeft iets magisch: achteraf ben je vrolijker en energieker dan vooraf…”

Wat kunnen de toeschouwers volgens Laurens verwachten?

“Kippenvelmomenten en spektakel. Als we met alle zangstemmen (sopranen, alten, bassen en tenoren) tegelijkertijd oefenen, dan levert dat, in elk geval bij mij, al de nodige kippenvelmomenten op. Niet alleen muzikaal, maar ook verbaal. Vroeger was alles veel slechter, leerde ik als kind (“Opa werd op zijn elfde met een pakkie shag de zee opgestuurd”), maar de vissersvrouwen zingen alsof het vroeger allemaal beter was: “Erepels op het vuur, hering in ’t zuur en de zon op je bol, wat wens je nog meer?” Als je aan die zangteksten van Sjaak Bral de muziek van het Residentieorkest, de kledingdracht, de lichteffecten en het acteerwerk toevoegt, dan moet het wel een groots spektakel worden.”

Plaats een reactie