Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Scoria bricks

Zuinig zijn op die mooie blauwe klinkers

Wie de moeite neemt om naar de straatstenen in onze wijk te kijken, kan mooie grijsblauwe klinkers zien liggen op onder andere de middenparkeervakken van de Regentesse- en de Beeklaan. Dat zijn zogenoemde Scoria bricks.

Betrokken wijkbewoner Wim Oudshoorn maakte zich zorgen toen men bezig was met het opknappen van de Beeklaan. “Op het eerste stuk van de Beeklaan vanaf de Laan van Meerdervoort zijn ze al verdwenen. Ik hoop dat ze de rest wel weer terugleggen.” Gelukkig is dat gebeurd, dus hij en de overige bewoners die een mooie bestrating aan het hart gaat, kunnen gerust zijn.

Vieze lucht

Stratenmakers werken niet graag met deze stenen, omdat ze vies ruiken, zeker als je ze door midden breekt. “En die stank komt doordat ze gemaakt zijn van het slib uit de Theems”, volgens een stratenmaker. De Engelse naam doet inderdaad vermoeden dat deze blauwe klinkers, die in onze wijk ergens tussen 1950 en 1967 zijn gelegd, uit Groot-Brittannië afkomstig zijn. In 2004 heeft de gemeente Den Haag een onderzoek laten uitvoeren naar de vermeende schadelijkheid van de Scoria bricks. Dit naar aanleiding van klachten van bewoners van het woonwagenkamp aan de Escamplaan, die vonden dat er een vieze lucht van de stenen kwam. Ze waren bang dat ze er ziek van konden worden. De uitkomst was dat er ‘weliswaar een geurwaarneming is, maar dat er geen sprake is van gezondheidsrisico’s’.

Afvalslakken

Wim Oudshoorn kwam er na onderzoek achter dat de Scoria bricks eind 19e eeuw werden gemaakt van de afvalslakken die vrijkwamen bij het op grote schaal produceren van ijzer. Langs de rivier de Tees (dus niet de Theems), in de buurt van Middlesbrough in Engeland, ging de in 1872 opgerichte Tees Scoria Brick Company de slakken hergebruiken om de klinkers te gieten en te bakken. Ze werden over de hele wereld geëxporteerd.
Een typisch duurzaam product dus uit gerecycled materiaal. Scoria bricks worden niet meer gemaakt.

Plaats een reactie