Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Honderdduizend stripboeken bij ÆLIX Strips & Comics

In de Chasséstraat zit een op het oog klein winkeltje dat je gemakkelijk voorbij loopt. Maar als je binnenkomt zie je een ongelofelijke hoeveelheid stripboeken en aanverwante artikelen, zoals sleutelhangers, poppetjes en ander spul. En dat past er allemaal net in.

“Stripboeken zijn als ‘slow reading’. Je leest eerst het verhaal en dan bekijk je de tekeningen. En die zijn vaak heel mooi. In ÆLIX Strips & Comics kun je 35 duizend unieke titels aantreffen en zeker wel 100 duizend boeken”, zo vertellen Alex Kersten en Aad Houwer van ÆLIX (inderdaad met de Griekse Æ). Alex beheert de zaak en Aad helpt nog een middag in de week. Alex nam in 2001 de zaak over, waarbij passie en jongensdromen werkelijkheid werden.

Aanloop genoeg

ÆLIX is één van de twee stripboekenwinkels in Den Haag. “Dat waren er vroeger wel 20”, zegt Alex. “Het klantenbestand vergrijst. Niet-bewegend beeld boeit jongeren niet meer. Die zijn veel meer geïnteresseerd in digitale spelletjes. Jammer, want met strips krijg je kinderen ook aan het lezen. Maar aanloop genoeg, dus ik maak me niet zo druk.” Een deel van de stripboeken is volgens Alex trouwens niet geschikt (’te choquerend’) voor kleine kinderen. Leuk om te weten is dat in ‘comics’, de strips uit de VS en VK, helden de hoofdpersonen zijn, terwijl dat in de Europese stripboeken gewone mensen zijn (vergelijk Batman met Kuifje).

Populair

Wat is momenteel populair? Alex: “Integraalbundels: heruitgaven van oudere strips, bijvoorbeeld Beverpatrouille of Roodbaard. Maar ook oude bekenden lopen nog steeds goed, zoals Asterix, Suske en Wiske en Tina. Ook is er behoorlijke interesse in de 18+ categorie. Vergeleken met het buitenland, met name Frankrijk en België, zijn stripboeken hier ondergewaardeerd. In Frankrijk zijn ze onderdeel van de cultuur en worden ze zelfs op scholen gebruikt. Maar toch neemt ook daar de belangstelling af. De klanten komen vanuit heel Nederland én het buitenland, ook via internet. We hebben het druk met de dagelijkse verzending van boeken. De hele collectie is trouwens te vinden op Catawiki.nl. Daarnaast heeft de winkel ook een beetje een buurtfunctie, vanwege de sigarettenverkoop. En dat geeft een gezellige aanloop.”

“Leuk dat er een standbeeld is gekomen van Haagse Harry. Marnix Rueb, de striptekenaar van Haagse Harry heb ik goed gekend.” Hij toont trots de cartoon die Rueb van hem maakte. Ook andere striptekenaars maakten een cartoon van hem.

Ælix Strip & Comics, Chasséstraat 71, tel. 070 3650738. Kijk voor openingstijden op www.aelix.nl

Plaats een reactie