Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Het Circus 2016: kunst, duurzaamheid en participatie

Voedingsbodem voor nieuwe initiatieven en samenwerkingen

Wijkpark De Verademing is op 9, 10 en 11 september het decor van het Circus. Voor deze tweede editie slaan wijkbewoners en professionals uit het Regentesse- en Valkenboskwartier de handen ineen. Samen zijn ze verantwoordelijk voor het gratis toegankelijke festivalprogramma gevuld met theater, muziek, workshops, eten & drinken, community art en een eigen buurtcamping. Duurzaamheid staat bij dit alles voorop. Een paar weken voor Het Circus spreken we Patty Broese van Groenou, van Het Circus. Een terug- én vooruitblik in vijf vragen.

Hoe ben je bij Het Circus gekomen?

“Ik ben ooit begonnen bij het circus, Jeugdcircus Kraaiennest in Spoorwijk. Trampolinespringen en de dolkenkist waren mijn forté. Na een optreden voor koningin Juliana wist ik dat ik hoe dan ook altijd iets op, naast of achter de schermen van het podium wilde doen. Ik had nooit gedacht dat ik zoveel jaar later uiteindelijk weer bij het Circus terecht zou komen. Niet op de trampoline en ook niet verscholen in de dolkenkist, maar als organisator en maker (van het wijktheaterstuk De MicroCosmopoliet).”

Wat vond je het leukste moment vorig jaar op het Circus?

“Ik kan bijna niet kiezen, er waren zoveel mooie momenten afgelopen jaar, de Ballade van Emma (een community art theaterstuk), de inzet van de vrijwilligers, ga zo maar door, maar als ik dan toch moet kiezen, kies ik het buurtdiner. Het moment dat de laatste schroef ingedraaid was, het terrein er prachtig bij lag en de buurt aanschoof aan een ellenlange tafel met hun home made cookings vond ik zo magisch!”

Wanneer is het Circus dit jaar voor jou geslaagd?

“Als het Circus een thuis vindt in de wijk. Letterlijk en figuurlijk.
En natuurlijk als De MicroCosmopoliet, ons eigen wijktheaterstuk, goed van de grond komt.”

Wat is er anders dit jaar bij Het Circus?

“Vorig jaar moesten we mensen vragen bij het Circus te komen, dit jaar is het andersom en vragen de mensen: mogen we bij het Circus. Wat er nog meer anders is zal nog moeten blijken natuurlijk.”

Hoe zie je Het Circus in de toekomst?

“Ik zou het geweldig vinden als volgend jaar de wijk het podium van het Circus is. Van plein tot plein programmering, in huiskamers, winkels enz. Het zou geweldig zijn als de instellingen in de wijk (kunst, cultuur, welzijn en sport) het Circus structureel inbedden binnen hun programmering. De buurtbewoners hebben de handen al ineengeslagen voor het circus, nu het professionele veld nog. Maar we zijn al aardig op weg, dit jaar hebben we onze eerste stappen tot samenwerking gezet met o.a. Zaal 3, NEST, Today’s Art, Rewire, REMO, Stichting Voor Welzijn.”

Het Circus dus als voedingsbodem voor samenwerking en nieuwe initiatieven op het gebied van kunst, duurzaamheid en participatie. Alle informatie, waaronder het programma en een link naar filmpjes van het Circus 2015, op www.hetcircus.me

Plaats een reactie