Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

De Vlindertuin: een tuin van en voor iedereen

Jeanette raakte door omstandigheden een tijdje uit het betaalde arbeidsproces. Zij is toen vrijwilligerswerk gaan doen. Nu is zij als vrijwilliger vier middagen beschikbaar in de Vlindertuin, een mooie kinderspeeltuin voor kinderen tot een jaar of acht, aan de Noorderbeekstraat. Een rustige, afgeschermde plek in de wijk, in beheer van de gemeente, om te spelen of te tuinieren. Ook het sociale aspect speelt hier een rol. En er is meer mogelijk.

Jeanette: “Ik ben dit gewoon gaan proberen en het is heel goed bevallen. Ik wil graag iets teruggeven aan de maatschappij. Dat is alleen maar mooi, toch? Ik ben hier bezig met kleine kinderen, dat geeft ook weer rust in mijn hoofd. En het is leuk om te doen. Als vrijwilligers zorgen wij dat kinderen lekker kunnen spelen, kleurplaten krijgen of spelletjes kunnen doen en soms limonade krijgen. Het is hier lekker afgeschermd, kinderen hoeven niet op straat rond te dolen. Zij voelen zich veilig. Maar de ouders zijn zelf verantwoordelijk en aanspreekbaar voor het gedrag van hun kinderen, het is dus geen oppasplek hier. De Vlindertuin heeft een schommel, een glijbaan, een kleine zandbak, een loopbrug, een waterpomp. Maar er wordt ook getuinierd, door weer andere vrijwilligers. De kinderen doen dan lekker mee met kindergereedschap.”

Sociale plek

“Natuurlijk maak ik af en toe een praatje met de ouders. En soms zijn er medewerkers van VÓÓR Welzijn aanwezig. Die spreken ouders ook wel aan, misschien zijn er bepaalde problemen zodat doorverwezen kan worden als ze dat willen. Mensen weten de weg naar instanties niet altijd te vinden. Het is een laagdrempelige en persoonlijke benadering. Het is dus eigenlijk ook nog een sociale plek.”

Meer dan een tuin

“Er is hier nog meer mogelijk: ook organisaties uit de buurt gebruiken de Vlindertuin. Dan wordt er een contract gemaakt met VÓÓR Welzijn. Er zijn kinderdagverblijven die een sleutel hebben en naar binnen kunnen als ze dat willen. Mensen die via de stichting Anton Constandse (begeleid) wonen komen vaak onder begeleiding op dinsdag klusjes doen, een bankje verven bijvoorbeeld. Voor kinderfeestjes of bijvoorbeeld een Suikerfeest-viering van buurtbewoners is ook ruimte, al kan het nooit besloten zijn. De tuin is gewoon van en voor iedereen.”

Meer vrijwilligers: meer mogelijkheden

“Toch is dit allemaal nog relatief onbekend, ook in eigen omgeving. Dat vind ik wel zonde. Er is veel gebeurd de laatste twee jaar. Er is een mooi huisje geplaatst, er zijn nieuwe speeltoestellen gekomen en de tuin ziet er fris uit. Nu komen er ook steeds meer wijkverbanden en activiteiten, zoals met De Nieuwe Regentes (Ukkieconcert).
Met meer vrijwilligers kunnen we dit voortzetten en misschien nog uitbreiden. Wat je hier als vrijwilliger voor nodig hebt, behalve tijd natuurlijk, is de juiste instelling: dat je bereid bent om je handen uit de mouwen te steken. En een positieve instellingen hebt. Van kinderen houden? Dat ga je vanzelf doen als hier bezig bent.”

Meer informatie: www.devlindertuinsegbroek.nl
Meedoen als vrijwilliger? f.tuppert@voorwelzijn.nl, 06-333 19 301

Plaats een reactie