Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Soundwalk Regentessekwartier

Het Rewire Festival 2016 heeft voor de deelnemers aan dit festival een ‘Geluids-wandeling’ van ongeveer een uur langs een aantal kenmerkende buitenlocaties in Regentesse-Zuid laten ontwikkelen door de Rotterdamse musicus Jacques van de Veerdonk.

De walk voert de wandelaars van Zaal 3 aan de Constant Rebecquestraat via de Joseph Ledelstraat en Perponcherstraat naar het Koningsplein, waar Lucky TV een korte hulde aan de Koning brengt. Vervolgens via de Emmakade een uitstapje naar de Elandkerk, waar echte orgelmuziek klinkt. Dan terug naar de Emmakade langs Jazzcafe Engels met jazz in de oren, langs de curiosawinkel (let op de klokken) op de hoek richting de brug. De brug over en dan rechtsaf richting Esperantoplein langs het Magazijn (waar tot voor kort de Horeca academie zat) richting Lijn 11. Daar kruist de route de trambaan en gaat verder langs het schoolgebouw van het Westerbeekcollege richting wijkpark de Verademing. Vervolgens de poort door en dan rechtsaf de hellingweg op.

Deelnemers horen daar een indrukwekkende collage van geluiden die te maken hebben met de voormalige vuilverbranding. Oud actievoerder Arie Schagen geeft college over de ‘smeerpijpen’ en de noodzaak tot actie, ambtenaren reageren geruststellend over de gevaren van die uitstoot. “Als er hier koeien liepen, waren die pijpen al lang weg,” roeptoetert de stem van Arie. De route gaat verder via het Kepplerplein richting Weimarstraat en dan linksaf naar De Nieuwe Regentes. De walk leidt de deelnemers onder begeleiding van passende klanken en de stem van de voormalige zweminstructrice Laudie Vrancken door het theater langs badhokjes en zwembad.

Technische informatie
De audio is te downloaden via de link: https://www.watchthatsound.nl/soundwalk. Het werkt het beste met een gesloten hoofdtelefoon. Klik op deze link en het inladen start automatisch. Dat kan via Wifi met de telefoon op vliegtuigmodus. De plaatjes zijn indicaties voor de correct geladen audio. Het bestand is 50 MB, het duurt even tot alle bestanden geladen zijn.

Deze geluidswandeling koppelt klankervaring aan wat de deelnemer om zich heen ziet. Jacques gebruikte een collage van technieken: van werkelijke en vervormde geluiden, narratieve geluiden via fragmenten van gesprekken met buurtbewoners tot muziekimprovisaties en composities tot muziekfragmenten van het Rewire Festival. De route is door iedereen vrij te lopen. Soundwalk: voor een andere kijk op de wijk en op haar historie.

Plaats een reactie