Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Mijn meter loopt nu ACHTERUIT, WAT LEUK!

26 jaar Eco-leven door Maartje Muskens, 1990 – 2016
VAN WATERBESPARENDE DOUCHEKOP TOT ZONNEPANELEN 

Al in 1989-1990 van de vorige eeuw begon ik met Eco-acties. Mijn gezin behoorde tot het 1e proef-Ecoteam in Nederland. Er waren er toen al honderden Ecoteams  in de wereld. Deze teams waren gebaseerd op GAP of het Global Action Plan For the Earth van Robert Gilman en David Gershon.

Mijn grootste actie voor de Ecoteams was: het Ecoteam Werkboek maken. Dit was de  vertaling en aanpassing aan de Nederlandse situatie van het Amerikaanse Global Action Plan-werkboek. Een enorme klus met acties, berekeningen  en suggesties voor besparingen op het gebied van water, afval, energieverbruik, vervoer en eetgewoontes.
Wij, met ons Ecoteam, waren onder de eerste Nederlanders met een WATERBESPARENDE DOUCHELKOP! Ook waarschijnlijk de eersten die hun woningen gingen isoleren: gewatteerd spul tegen de  dakspanten, folie achter de verwarmingen en tochtstrippen, want dubbelglas en zonnepanelen waren nog toekomstdromen! We gingen ons afval scheiden: een composthoop, papier en glas apart, plastic en blikjes apart, wat is dat??? Kon (nog) niet. Spoelonderbreking in de toiletten want verschillende doorspoelmogelijkheden bestonden nog niet. Zorg voor volle wasmachines, minder gebruik van de afwasmachine want gewoon afwassen is goedkoper. Water niet laten doorstromen bij handen wassen en tanden poetsen, minder lang douchen, minder warm stoken: een graadje minder overdag en ’s nachts 5 graden minder. Lichten en knoppen uit wanneer niet nodig. Minder vlees eten, etc. etc..

Het werkboek gaf nauwkeurige aanwijzingen en berekeningen – courtesy van mijn ex – over de besparing in guldens die al deze acties huishoudens opleverden. Dus we hielpen niet alleen de aarde maar ook onszelf!

Ook deed ik mee aan een cursus Permakultuur,  gegeven door Declan Kennedy die al in de 80-er jaren in Duitsland energie neutrale huizen bouwde. Ik bedekte de bodem in mijn tuin met kranten en heel veel tuinafval en oogste spinazie, had een kruidenspiraal en vooral heel veel slakken!

In 1996  begon ik meteen met dubbel glas aan te laten brengen in mijn nieuwe huis aan de Van Bylandtstraat. 3-dubbel  glas bestond nog niet. Ook schafte ik mijn auto af, die in de stad niet nodig, zelfs alleen maar lastig was. Fiets en OV zijn helemaal prima. Mijn tuin is zo weinig mogelijk tegels en zoveel mogelijk aarde, groen, bloemen, bomen, vogels en insecten.

Later isoleerde ik een gangmuur, schafte ik CV en HR aan en liet TonZon vloerisolatie aanbrengen. Ook 3-dubbel glas waar enkel glas nog niet vervangen was.

Zon3 Zon

Tenslotte – voor dit moment want ik denk nog over een Groendak – geïnspireerd door de Groene Regentes en aangelegd door SolarEngineers, heb ik nu  ZONNEPANELEN , d.d. 7 juli 2016.

Mijn meter loopt nu ACHTERUIT, WAT LEUK!

 

Maartje Muskens, van Bylandtstraat/ ReVa

Plaats een reactie