Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

DebatMobiel, voertuig voor een Groene Stad

Stel je voor… in allerlei straten in Den Haag ontstaan gezellige groene plekken waar buren elkaar ontmoeten, af en toe samen eten, waar kinderen spelen. Plekken die kleur geven aan de straat en de wijk, die betekenis hebben. Plekken die ontstaan zijn door ’the talk of thetown 2016′: DebatMobiel.

DeBat2

Aanleiding
Wij wonen in het Valkenboskwartier, een oude wijk in Den Haag zoals er zovele zijn. Toen dit deel van de stad gebouwd werd (rond 1906) waren er nog geen auto’s. De stedenbouwkundige inrichting heeft daarom voorzien in een stoep aan beide zijden en een vrij brede straat ertussen met her en der een boom. Inmiddels is het 2016 en is de straat een ‘smalle’ straat, want staan er aan twee zijden geparkeerde auto’s, waardoor je er maar net tussendoor kan rijden.

Er wordt door bewoners van deze wijk steevast gezegd dat ze graag meer groen in de buurt zouden willen. Dit zette Eline Keus en Liane Lankreijer aan het denken: hoe kunnen we de straat weer meer van de mensen maken? Zou het mogelijk zijn meer groen in de wijk te krijgen door dat op straat te creëren? Hoe zouden we een sprong kunnen maken naar een nieuwe indeling in de bestaande woonstraten, eentje die het aangenaam maakt om op de stoep en de straat te verpozen, zodat we onze buren weer ontmoeten en weer meer de kans krijgen om een gemeenschap in de straat op te bouwen. Een ‘organische’ bottom-up aanpak om de stad van onderaf te vergroenen, te beginnen in onze eigen woonstraten, de Fultonstraat en de Buijs Ballotstraat.

Zo ontstond het idee: een kar op een parkeerplaats, onder het mom van ‘dit is mijn nieuwe auto’.

Realisatie
Op de HK1000 (Haagse Kracht 1000) waar 1000 Hagenezen hun ideeën bespraken voor een duurzamere stad ontwikkelde het idee van ‘de kar met tuintje’ zich tot DeBatMobiel: een mobiele plek om met straatgenoten op zoek gaan naar een balans tussen parkeren en plekken om te verpozen. Ruimte creëren voor een bankje, een miniparkje, een groente tuin. Afhankelijk van de behoefte van de straat. Waarom kan iedereen gewoon een auto in de gezamenlijke openbare ruimte plaatsen zonder met de buren te overleggen? Is het dan eigenlijk niet logisch – zeker als je toch al geen auto bezit – om een tijdje iets anders in de straat neer te zetten. Iets groens ook nog dat voor iedereen beschikbaar is?

De praktijk nu
Inmiddels zijn er twee DeBatMobielen: eentje in de Fultonstraat en een in de Buijs Ballotstraat. Het idee is dat de karren rondreizen door de straat. Hij komt nu eens hier, dan weer daar te staan, zodat iedereen hem kan gebruiken naar behoefte.
In goed overleg met de gemeente en de politie is afgesproken dat de karren voorlopig toegelaten worden. Afhankelijk van de reacties blijft de kar dan rouleren door de straat, of verdwijnt naar een andere straat die op zoek is naar zo’n initiatief.

Op Facebook kan je zien hoe er nu wordt gereageerd en kan je zelf ook reageren.
Spreekt dit initiatief je aan, neem dan contact op met voedselinhethartvandestad@gmail.com of via facebook pagina Debatmobiel. Eén van de bewoners in de Buijs Ballotstraat zei al: ‘maar dit wil iedere straat toch?’

Plaats een reactie