Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

“Wij brengen de maatschappij laagdrempelig in de huiskamer”

Vahon radiostation, radiozender voor Hindoestanen

Aan de Newtonstraat 25 is de studio van Vahon Hindustani Radio, radiozender voor de Hindoestaanse gemeenschap in Nederland. De zender is 24 uur per dag in de lucht met muziek en informatieve radioprogramma’s. De luisteraars, zo’n 30.000 per dag, komen uit het hele land, van Zeeland tot Friesland, maar de Haagse luisteraars zijn in de meerderheid. Oprichter Fred Kartaram is bij Vahon Hindustani Radio niet enkel radiopresentator, maar geeft ook leiding aan het team van 24 enthousiaste vrijwilligers.

Fred: “We hebben een uitgebreide programmering in blokjes van drie of vier uur. Daarin proberen we een mix te maken van amusement, educatie, informatie en participatie. Dat doen we op zo’n manier dat onze zender voor jong en oud aantrekkelijk is. Tijdens onze programma’s over werk, inkomen, religie of huwelijk geven we onze luisteraars tools om beter in de maatschappij te kunnen functioneren, dat ze hun weg kunnen vinden in de maatschappij.

Zo kunnen tijdens ‘De stelling van de dag’ luisteraars reageren op een stelling die van belang is voor de Hindoestaanse gemeenschap. Het gaat dan altijd om maatschappelijk, sociaal-culturele zaken. Deze week hadden we bijvoorbeeld ‘Gehandicapten worden door Hindoestanen als imperfecte mensen gezien. Er is nog altijd het gevoel van onvolmaaktheid en schande.’ Het speelt en wij zien dat als een sociaal probleem en om dat bespreekbaar te maken, maken we mensen bewust: ‘Kijk, hier hoef je je niet voor te schamen. Ook een gehandicapte is een mens. Hij of zij kan er verder niks aan doen.’ Wekelijks hebben we zo drie stellingen.

Vrijwel elke editie van ‘Middag energie’ staat de luisteraar centraal en komen vraagstukken op het gebied van cultuur, politiek en religie op tafel. We spreken dan bijvoorbeeld over de vluchtelingenproblematiek, de Amerikaanse verkiezingen, de devaluatie van de Surinaamse dollar of over de positie van Samson in de PvdA.

Op zaterdagmiddag hebben we ‘VahonFM Business Class’. We nodigen dan twee of drie ondernemers uit om informatie te geven over hun bedrijf en wat zij de consument te bieden hebben. Zo leveren we een bijdrage aan het stimuleren van succesvol ondernemerschap. En elke zaterdagmiddag besteedt onze radiodokter tijdens zijn spreekuur aandacht aan ‘Hindoestaanse’ gezondheid: Van suikerziekte tot zwaarlijvigheid, van hart- en vaatziekten tot prenatale zorg. En van griep tot aan het zika-virus.

Politieke onderwerpen komen aan de orde in het ‘Vahon Politiek cafe’, een live programma met vaste panelleden en gasten, waarin we discussiëren we over lokale, nationale en internationale actualiteiten. In dat debat kan het er soms heftig aan toe gaan. Regelmatig besteden we aandacht aan de politiek in Suriname. Vahon Hindustani Radio geeft op deze manier aan de Surinaamse intelligentsia een podium om hun mening te ventileren over allerlei lokale, nationale en internationale kwesties.

En dan hebben we verder nog het programma ‘Met de blik op morgen’, waarin
we aandacht vragen voor werk en inkomen, politieke participatie en ondernemerschap. Zo hadden we een uitzending over winkeliersvereniging ‘De Nieuwe Beeklaan’ nav hun nieuwjaarsreceptie. En laatst een herdenkingsuitzending over Anil Ramdas. Anil als rolmodel binnen de Hindoestaanse gemeenschap; Hij was een goedbelezen, welbespraakt Hindoestaan die belangrijk is geweest voor de beeldvorming over de Hindoestanen. Hij heeft laten zien dat ook Hindoestanen uitstekend kunnen schrijven. Dat zijn issues die we laagdrempelig bij de mensen in de huiskamer brengen.

De verhouding muziek gesproken woord is 40-60 en we hebben een eigen Top-10 Hindoestaanse muziek. Daar staat nu Sanam Re op nr 1 en Ishq Forever op 2. Op onze muzikale programma’s krijgen we net zoveel reacties als op onze informatieve programma’s.

Onze droom? Kijk, het is voor ons elke maand een hele opgave om de eindjes aan elkaar te knopen. Onze droom is dat we dat we wat meer financiële ruimte zouden hebben, dat we kunnen investeren. Investeren in de organisatie. Ik ben trots op mijn mensen en hoe gemotiveerd en passievol ze alle 24 werken, maar het zou mooi zijn als we meer zouden kunnen professionaliseren.”

Kader onderaan:
Vahon Hindustani Radio is te beluisteren via www.vahonfm.nl of via 1566 AM. En via DAB+.