Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Overweeg je zonnepanelen op je dak? Doe het nu!

De Groene Regentes investeert in de wijk

De Groene Regentes (DGR) bestaat uit een groep bewoners uit ReVA die de wijk wil vergroenen en verduurzamen. Hun Facebookpagina (sinds 2013) geeft een aardige indruk van de manier waarop ze dat doen. In april 2015 riepen ze in KonkreetNieuws bewoners op deel te nemen aan de zonnepanelenweide op het dak van de sporthal aan de Gaslaan en oktober 2015 vierden de 735 deelnemers een zonnepanelenfeestje in De Nieuwe Regentes.

Vier werkgroepen

Na het openingsfeest zijn meer mensen in actie gekomen en sinds januari werkt DGR in vier werkgroepen verder aan het verduurzamen en vergroenen van de wijk. De werkgroep ‘Smart Homes’ onderzoekt wat de energiebesparende mogelijkheden zijn in de veelal meer dan 100 jaar oude huizen in ReVa. De werkgroep ‘Smart Mobility’ onderzoekt de mogelijkheden van het gebruik van elektrische deelauto’s en de derde werkgroep houdt zich bezig met vergroening van de wijk. De vierde werkgroep onderzoekt de mogelijkheid om, net zoals aan de Gaslaan, een collectieve voorraad panelen te plaatsen op een ander ‘groot’ dak. Dat laatste is dan voor de bewoners die wel de voordelen willen van zonne-energie maar geen mogelijkheden hebben om zonnepanelen op hun eigen dak te plaatsen.

Gezamenlijke inkoopactie zonnepanelen

En als je wel de mogelijkheid hebt om op je eigen dak zonnepanelen te plaatsen? Voor die bewoners was er 17 maart in dienstencentrum Copernicus aan de Daguerrestraat 16 een voorlichtingsavond want DGR is een gezamenlijke inkoopactie gestart die loopt tot half juni. Door gemeenschappelijk inkopen kan DGR een scherpe prijs bedingen en kan zij aanspraak maken op subsidies vanuit het Klimaatfonds en Fonds 1818. Om voor deze subsidie in aanmerking te komen, moeten in totaal 60 panelen geplaatst worden. Inmiddels zijn er al 23 belangstellenden waarvan er al 3 een offerte hebben aangevraagd.

Hoe gaat het in zijn werk?

Als je belangstelling hebt voor zonnepanelen op je dak meld je je aan bij www.groeneregentes.nl. en Solar Engineers (deze firma plaatste ook de panelen op het dak van de Gaslaan) maakt een globaal voorstel; als je in dat globale voorstel geïnteresseerd bent, vraag je een offerte aan en Solar Engineers komt langs om jouw specifieke wensen en mogelijkheden te bespreken. Je krijgt dan een op maat gemaakte offerte. Als je daarmee akkoord gaat verzorgt MEVABA de plaatsen van de panelen en Solar Engineers begeleidt de BTW-teruggave. DGR regelt de subsidie van het klimaatfonds en betaalt die uit. Voor deze actie krijgt DGR ook subsidie van Fonds 1818 en deze subsidie investeert ze in de vergroening van de wijk.

Wat kost het en wat levert het op?

Wat het oplevert is afhankelijk van je dak. Stel dat je 16 panelen op je dak kunt plaatsen. Dat is inclusief plaatsen en inclusief BTW een kleine 8000,00; de BTW krijg je terug dus dat wordt 6500,00; De terugverdientijd is 9 jaar wat, globaal gezien, een rendement is van 5,4%. De firma Solar Engineers geeft tijdens deze actie minimaal 25,00 korting per paneel. De bijdrage vanuit het klimaatfonds is tijdens deze actie per paneel 20,00. Bij minder panelen blijft de korting gelijk.

Voor alle verdere informatie kun je de Facebookpagina en de website van De Groene Regentes raadplegen. De actie loopt tot half juni. Mogelijk breidt DGR de actie uit met de inkoop van warmtepompen.