Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

“Het gaat gebeuren” – in het Energiekwartier

Op dinsdag 22 maart ontmoet Konkreet Nieuws in de benedenzaal van het Zamen aan het Esperantoplein een aantal hoofdrolspelers van de eerste fase van het project Energiekwartier. Pieter Birnage, projectleider bij Stedelijke Ontwikkeling Gemeente Den Haag, Eric Schouten, gebiedsontwikkelaar bij Heijmans en Maarten Lindeboom, manager Realisatie bij Staedion. Ongetwijfeld zullen we hen de komende jaren vaker ontmoeten, want het Energiekwartier is een project met een lange voorgeschiedenis, maar vooral ook van een lange adem. De ontwikkeling van het totale gebied gaat tot 2022 duren. Buiten kijken we nu tegen de sloop aan van het laatste oude kantoorgebouw langs de Loosduinseweg en dat ziet er spectaculair uit!

Sloopverwikkelingen

Waar straks in de eerste fase van dit project de twee grote nieuwe woningblokken met in totaal 230 woningen (58 koopwoningen, 72 sociale huurappartementen en 100 vrije sector huurappartementen) zullen verschijnen, stonden drie oude, sombere kantoorkolossen. Parkeerbeheer en AZIVO waren onder andere de oude gebruikers. Eric vertelt enthousiast over het opruimen van meer dan 20.000 vierkante meter kantoorgebouw waarbij van alles ‘boven’ komt: asbest, verontreinigd grondwater en ‘last but not least’ een grote atoomkelder met anderhalve meter dikke wanden. Om geen tijdverlies op te lopen vindt een inventieve sanering van het grondwater plaats tijdens het sloop en bouw proces. Het terrein lijkt nu veel groter en lichter geworden en je kijkt uit op de oude huizenrij aan de Loosduinsekade. Dat is maar tijdelijk natuurlijk, want we zijn dicht bij de start van de eerste bouwfase.

Vol energie de eerste fase in

In de eerste week van mei zal wethouder Joris Wijsmuller de eerste paal de grond in jagen. Hou hiervoor www.Konkreetnieuws.nl en die van www.energiekwartier.nl in de gaten. De bouwtijd van deze eerste fase is 22 maanden en de oplevering volgt in het eerste kwartaal van 2018. De koopwoningen gaan in de verkoop aan het einde van 2016. Staedion zal de sociale huurwoningen verhuren. Inschrijven hiervoor kan op termijn via Woonnet Haaglanden. Syntrus-Achmea gaat de vrije sector appartementen verhuren. Fasegewijs zal ook de buitenruimte in samenspraak met huidige en nieuwe bewoners vorm krijgen. Hier moet het eerste deel van een wijk met een geheel eigen karakter, met nieuwe verkeersvrije binnenstraten en een speelgebied komen. De inrichting van het Esperantoplein gebeurt samen met de bewoners. Nieuwe aansluitingen maken met de rest van de wijk, bijvoorbeeld door een nieuwe oversteek over trambaan 11, behoort tot de uitdagingen voor de volgende fase.

Hoe gaat het verder?

De langverwachte vernieuwing van wijkpark de Verademing moet na de aanbesteding in het komend halfjaar eind 2016/begin 2017 echt van start gaan. In een volgend nummer praat KonkreetNieuws met de leden van de werkgroep Verademing en met de betrokken landschapsarchitect Vivian Hofstede en de procesmanager Douwe Wieringa. Zou dan alsnog dat echte, groene en levendige wijkpark waar zo reikhalzend naar uitgekeken is, gaan ontstaan?

Het oude Magazijn KOW, waar voorheen transformators gerecycled werden, aan de noordkant van het Esperantoplein, is gekocht door een ontwikkelaar. Die ontwikkelt een plan voor woonappartementen en waarschijnlijk keert de Horeca Academie dan terug. Dat levert dan weer een mooie maaltijdmogelijkheid op voor de buurtbewoners. Staedion en Heijmans hebben ook nog allerlei plannen met andere gebouwen in dit wijkje. Zo is er onder andere het plan om te komen tot een nieuwe verbinding over het water naar de ‘echte’ Energiecentrale. Kortom, er staat ons veel bruisend te wachten vanuit deze wat verborgen hoek van de wijk.