Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Electriciteitsfabriek gaat door tot zeker 2022

Denken vanuit de hal

Sinds 2013 zijn er in de Electriciteitsfabriek aan het De Constant Rebecqueplein verrassende producties te zien geweest. De hal, door Eon beschikbaar gesteld, leent zich hier perfect voor. Geen luxe vijfsterrentheater met centrale verwarming of pluche stoelen. Het ruime oppervlak, de hoge ramen, vele trappen en stenen of ijzeren constructies geven een mysterieuze sfeer. Een inspirerende locatie.

Het Eon-merk wordt dit jaar afgebouwd en de nieuwe merknaam is Uniper. Mooi toeval natuurlijk dat dit een samenvoeging is van de woorden Unique Performance. Bijkomend voordeel: een nieuwe overeenkomst met een gebruikstermijn tot 2022. Goed nieuws dus!

Vrijwillig en vrij

Een stimulans ook om nu de kantoorruimte eens flink op te knappen. Die klus wordt vooral geklaard door vrijwilligers. Niet zo gek, want iedereen is hier vrijwillig. Een permanente programmering in de fabriek –nu mogen dat maximaal drie evenementen per jaar zijn- is dan ook niet haalbaar. Daar staat tegenover dat men vrij is te programmeren naar eigen idee. En dat is tegenwoordig een hele luxe.

Wat kan de hal hebben?

De initiatiefnemers Carolien van der Donk en Annelies van Rumpt vormen nu als respectievelijk artistiek en zakelijk leider het bestuur van de hal. Bij het programmeren en bij het inrichten van tentoonstellingen denken zij altijd vanuit de potentie die de hal heeft. ‘Wat kan de hal hebben? Hoe versterken de productie en de fabriek elkaar?’ Vooral het temperatuurverschil in de drie ‘actieve’ seizoenen (voorjaar, herfst, winter) speelt daarbij een rol.
In het voorjaar voelt het in de hal nog fris aan en wordt de blik meer gericht op projecten van startende kunstenaars of groepen. Er is meer ruimte voor het experiment. Een goed voorbeeld was vorig jaar de succesvolle expositie met de Fashion Show mèt de catwalk van de Haagse Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst (KABK).
In het najaar hangt de zomer nog in de hal en ligt een theatraal project meer voor de hand. Het publiek kan dan langer op een vaste plaats zitten. Dat biedt mogelijkheden voor een muziek- of een theatervoorstelling, of een combinatie daarvan. De winter is natuurlijk kouder en dan is het fijn als het publiek in beweging kan zijn. Het werkproces van een kunstenaar laten zien, zoals bij Theo Janssen met zijn fascinerende ‘Strandbeesten’, is een concept dat dan juist goed werkt. Deze winterwerkplaatsen blijven meerdere maanden staan.

Maakproces dicht bij publiek

Artistiek leider Carolien is opgeleid als beeldend kunstenaar en docent. Bij de winterwerkplaatsen werkt zij samen met een andere kunstenaar om diens werk optimaal in de hal tot zijn recht te laten komen. ‘Ik nodig dan een kunstenaar uit en geef hem of haar de volle ruimte om het maakproces heel dicht bij het publiek te brengen. De kunstenaar maakt zijn eigen keuzes en samen onderzoeken we de kansen die de fabriek biedt. Het is een inspirerende manier om tot grimmige, grillige en soms bizarre beelden te komen.’ Zakelijk leider Annelies: ‘De geschiedenis van het pand wordt in zo’n winterwerkplaats volledig benut, wat er vast in staat gebruiken we, en we gaan het ook niet verwarmen. Het is mooi om die hal mee te laten bewegen met de seizoenen. In Qatar wilden ze juist het tegenovergestelde doen door in de zomer airco in de stadions te laten draaien. Wij blijven juist zo dicht mogelijk bij onze bron.’

Vallend licht

De Elektriciteitsfabriek richt zich met het gehele programma vaak op het (inter)nationale publiek, met onder andere programmering binnen het Rewirefestival (dit jaar helaas niet gelukt). Deze producties worden, anders dan de winterwerkplaatsen, geselecteerd en vormen eigen artistieke bolwerken op zich. (Inter)nationaal dus, maar waar het kan, kijkt het team wel hoe er voor wijkbewoners iets extra’s gedaan kan worden. Met bijvoorbeeld kortingsacties of speciale kijkdagen. Voor de catering gebruikt de fabriek vaak kwalitatief goede producten of diensten uit de wijk.

Tijd om met de dames voor de foto naar hun favoriete plekje in de hal te gaan. Daar waar het ‘kathedralische licht’ zo mooi valt en waar al die trappen en balkonnetjes optimaal te zien zijn. Zelfs zonder voorstelling of tentoonstelling is de Elektriciteitsfabriek een schitterende plek