Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

De Vlindertuin, “Een leuke tuin en zo dicht in de buurt!”

Op NLdoet van 12 maart zijn 15 vrijwilligers aan het werk in de Vlindertuin aan de Noorderbeekstraat 200a. Een mooie score!
Rob Bernard van VOOR Welzijn en een aantal vaste vrijwilligers van de Vlindertuin hebben een flinke lijst klaarliggen voor de enthousiaste klussers: de composthoop zuiveren van takken en vuil, de zandbak met vers speelzand aanvullen, rubberen tegels plaatsen onder de schommel, vaste planten in de bloempotten zetten en viooltjes langs het toegangspaadje plaatsen. Verder staat nog op het lijstje wat schoffelwerk en verse tuinaarde aanbrengen en het oliën van het houtwerk van de schommel en het klimhuisje.

Kortom, een levendige boel in de tuin op deze mooie zonnige zaterdagmiddag. Van de plaatselijke Partij voor de Dieren is zelfs een ploeg van vijf man aanwezig, die met groot enthousiasme begint met de werkzaamheden rond de schommel. We spreken over de Vlindertuin tuin met Frances Tuppert, ondersteuner vanuit VOOR Welzijn en Marloes Sonderen, een van de 15 vrijwilligers uit de buurt. De Vlindertuin is een groene oase in dit deel van het Valkenboskwartier. Het is een leef- en beleeftuin voor volwassenen en kinderen tot een jaar of 8. “Spelen, ontspannen, tuinieren en genieten”, meldt de website.

Activiteiten en gebruikers van de tuin

De tuin is van het vroege voorjaar tot aan de late herfst open op woensdag en zaterdag, van 13.00 uur tot 17.00 uur. Bij goed weer ook in de winter. Er is een Haags Hopje met speelgoed, kinderen kunnen schommelen en klimmen en er zijn moestuintjes, waar aan het eind van het seizoen geoogst wordt. Daarnaast bezoeken bewoners van de Stichting Anton Constandse en de kinderen van de naburige Voorschool de Vlindertuin en ook basisscholen zoals de Elout van Soeterwoudeschool maken soms gebruik van de (moes)tuin. Op de woensdag- en zaterdagmiddag komen gemiddeld 20 tot 30 bezoekers met een piek op de tweede helft van de zaterdagmiddag als de boodschappen gedaan zijn. Marloes: “We hebben themabijeenkomsten over opvoeding. Ook denken we gezamenlijk na over nieuwe activiteiten en over de inrichting van de tuin. Huisregels zijn er niet echt. We gaan uit van een soort vanzelfsprekendheid. Opvallend is overigens dat er ook bezoekers van de ‘overkant’, de wijk Transvaal aan de andere kant van de Loosduinseweg, komen.”

Vaker open en meer bezoekers

Frances en Marloes vinden allebei, dat de tuin vaker open zou moeten zijn, maar dat betekent meer vrijwilligers om tijdens de openingstijden toe te zien. Een initiatief uit het recente verleden van buurtbewoners voor een sleutelplan is helaas niet goed uit de verf gekomen. Frances: “ We hebben wel een harde bezoekerskern, die meedenkt en die actief is in de moestuin. En via website, Facebook en publiciteit proberen we de tuin meer bekend te maken.”
De initiatiefnemer van dit ‘oude’ sleutelplan, Anne van der Kooij, vraagt zich nog steeds af waarom het bij Emma’s Hof en Sunny Court wel kan. “Is het risico van groepen jongeren die de rust verstoren niet te hoog ingeschat? Is er echt aldoor toezicht nodig? Ik hoop echt dat er nieuwe initiatieven komen om alsnog tot een echt ‘open’ buurttuin te komen. Dat is ruimte geven aan burgerkracht. Deze tuin verdient meer aandacht en dus ook meer bezoekers.”
Of zoals een van de deelnemers aan NLdoet zegt: “Dit is een leuke tuin en ik had geen idee, dat ie zo dicht in de buurt was”.

www.devlindertuinsegbroek.nl