Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Tentoonstellingsruimte voor hedendaagse beeldende kunst

Nest motiveert makers en kijkers

Tentoonstellingsruimte Nest biedt al jaren de mooiste exposities. Er komt, afhankelijk van de aard van de exposities, een gevarieerd publiek van jong en oud. Toch heeft het de schijn van ontoegankelijkheid in zich. En niet alleen door de wat verborgen ligging, in de schaduw van de grote Elektriciteitsfabriek. Ook de noemer ‘hedendaagse beeldende kunst’ spreekt niet direct bij iedereen tot de verbeelding. Maar daar wordt aan gewerkt.

De voormalige kantoorruimtes van de Gasfabriek aan het De Constant Rebecqueplein kwamen in het begin van het millennium leeg te staan. Gaandeweg werd het geheel een ‘broedplaats’ van creativiteit. De kantoren werden omgevormd tot een tentoonstellingsruimte (Nest), de theaterruimte Zaal 3, dansstudio’s en een geluidstudio. Daarnaast kwamen er ruim veertig atelierruimtes beschikbaar. De stichting DCR (De Constant Rebequeplein) voert het beheer.

Pionier en huidig directeur Eelco van der Linden organiseerde in 2007 de eerste tentoonstelling in Nest. Het pand werd door de kunstenaars en vormgevers zelf opgeknapt. Nu draait Nest al enige tijd mee in het kunstenplan van de gemeente Den Haag (in ieder geval tot eind 2016) en wordt het gesteund door het Mondriaan Fonds, dat zich speciaal richt op presentatie-instellingen voor hedendaagse beeldende kunst.

NEST_Artikel-Susanne-Koekenberg-luistert-naar-informatie-over-de-expositie

Mix

Susanne Koekenberg is coördinator bij Nest. “We maken hier altijd thematische tentoonstellingen”, vertelt zij. “We zoeken steeds verschillende kunstenaars die het thema kunnen belichten. Doorgaans een mix van Haagse en (inter)nationale kunstenaars.” Maar ook de mix van gevestigde namen met net beginnende kunstenaars is voor Nest een uitgangspunt. Voor die laatste groep erg belangrijk, omdat musea of galeries voor hen nog vaak onbereikbaar zijn. “Wij vullen voor velen het gat tussen ‘net afgestudeerd’ en ‘gevestigd zijn’.”
Daarom is er speciaal door en voor studenten van de Haagse kunstacademie (KABK) enkele keren per jaar ook de One Nest Stand. Hierin is werk te zien dat een reactie is op de eerdere thematentoonstellingen. Susanne: “Het zijn altijd inspirerende avonden waarop Nest overspoeld wordt door jonge mensen.”

Toegankelijkheid
De tentoonstellingen beginnen doorgaans met een introductiefilm, waarin de kunstenaars vertellen wat hun band is met het thema (bv. ‘religie’ of ‘macht’). Susanne: “De films zijn ook op de sociale media te zien. Dat is prettig, want zo leer je de makers van de expositie direct beter kennen. Hetzelfde geldt voor de zaalteksten, die bezoekers bij binnenkomst krijgen. En dan zijn er nog de gastvrouwen en gastheren; studenten die rondleidingen geven en allerlei ins en outs van de expositie vertellen.” Geen overbodige luxe allemaal. Want het verhaal achter het getoonde object is in de hedendaagse kunst met veel installaties en mediakunst (video’s) doorgaans van minstens zo groot belang als de getoonde werken zelf. Nest slaagt er zo in de toegankelijkheid voor het publiek te vergroten.

Club Nest

Meer toegankelijkheid en betrokkenheid wil Nest ook bereiken via Club Nest. (Buurt)bewoners van alle leeftijden kunnen hier lid worden en aan verschillende activiteiten mee doen, die altijd aansluiting zoeken met de tentoonstellingen die er zijn. Er is een aanbod voor volwassenen en voor kinderen. De ruimte zelf is ook te huur.

Verwend Nest

In Verwend Nest kunnen kinderen (6-12 jaar) hun eerste stappen richting musea maken. Docent is de kunstenares Sarina Missot. Na het bezoek aan de tentoonstelling over religie maken de kinderen een talisman. Of zoals een van hen, Dora uit de Keplerstraat, het ziet: een gelukspotje. “Je hebt hier veel dingen om te knutselen. Daar houd ik van. Dit gelukspotje is het leukste wat ik gemaakt heb. Als ik een nachtmerrie heb, doe ik ‘m open en kan ik het vrij laten.” Moeder Veronique hoorde via een andere moeder op school over Verwend Nest: “Ik kende het niet, al ligt het in de buurt. De ruimte hier is erg inspirerend. De kinderen leren goed kijken. Het is mooi om te zien hoe zij de eigen verbeelding in iets creatiefs om weten te zetten.” Meer informatie op http://nestruimte.nl/nl/club

Te zien in Nest

25 februari – One Nest Stand – ´For I know the plans I have for you´: met KABK studenten laten hun licht schijnen op het thema religie binnen een maatschappelijke of persoonlijke context. (zie ook de cultuurpagina) ; vanaf 12 maart – ´Might as Well´: zes kunstenaars tonen elk een ander aspect van macht.