Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Tennisvereniging Breekpunt klaar voor de toekomst

Verscholen tussen de oude en nieuwe woningen van de Teijlerstraat, Noorderbeekstraat en Noorderbeekdwarsstraat bloeit Tennisvereniging Breekpunt als nooit te voren. Een club waar niet over elkaar geoordeeld wordt en waar iedereen elkaar kent. Ooievaarspassers en huisartsen, jong en oud, iedereen staat samen op de nieuwe banen. Een mooi evenwicht, maar Breekpunt richt ook haar blik op de toekomst.

En wie heeft die toekomst? De jeugd natuurlijk! Roelant van Boheemen verzorgt als hoofdtrainer met vier andere trainers van zijn tennisschool sinds enkele jaren het Top Jeugd project. Door de financiële steun van de Richard Krajicek Foundation kunnen kinderen wekelijks extra anderhalf uur les krijgen, naast het gewone lidmaatschap dat zij hebben.

Top Jeugd project

Roelant van Boheemen
Roelant van Boheemen en het Top Jeugd project
Kunnen alle kinderen die dat willen er aan meedoen? Roelant: “Ja, het jeugdproject is in eerste instantie laagdrempelig. Om bij het jeugdproject te komen moeten de kinderen eerst als gewoon lid actief zijn. Vooruitgang, inzet en aanleg bepaalt wie er voor dit project in aanmerking komt en ook kan blíjven komen. Doordat ze ook competitie gaan spelen en meedoen aan andere activiteiten, zoals de gewone tennislessen, de clubkampioenschappen en het zomertenniskamp, wordt dit nog beter zichtbaar”.

Ricky (14) doet mee aan het Top Jeugd Project: “Ik vind het leuk om competitie te spelen. Je zit in een team maar je moet het toch helemaal zelf doen. Als het mis gaat, is het m’n eigen schuld, maar als ik win, is het ook van mijzelf.”

Sociaal gebeuren

Volgens Roelant was de club zeven jaar geleden op sterven na dood. “Het bestuur en ik hebben een plan gemaakt. We zijn toen scholen gaan bezoeken, het clubhuis is opgeknapt en er zijn nieuwe banen gekomen, en zelfs een baan extra.” Dit zijn ‘all-weather banen’, waarop het hele jaar door getennist kan worden. Dat scheelt een slok op een borrel. De gemeente en de Krajicek Foundation hebben hierbij geholpen.

“Nu loopt het zoals we willen,” zegt Roelant, “het ledental is gegroeid naar 300. Wat je ziet is dat Breekpunt heel belangrijk is voor mensen uit de buurt. En niet alleen vanwege het tennissen, het sociaal gebeuren wordt steeds belangrijker. Ik zie nu ook dat mensen van hier op een andere manier met elkaar optrekken. Ze gaan bijvoorbeeld uit eten met elkaar. Dat komt de sfeer natuurlijk erg ten goede.”

Emre (15) begon zes jaar geleden bij Breekpunt. Hij doet ook mee aan het Top Jeugd project. Het belangrijkste hier? “Deze club is lekker klein. Iedereen kent elkaar.”

Ambities

Sociaal of niet, het tennissen zelf staat natuurlijk voorop. Volgens Roelant een hele leuke sport, die je ook op late leeftijd nog kunt beoefenen. “De spelbeleving is hoog. Het gevoel bij een derde set is bij een beginnend tennisser hetzelfde als bij een professional.”
Met het Top Jeugd project heeft hij nog volop ambities: “Ik zou nog wel wat meer competitiegericht willen werken. Iets meer nog dan nu bezig willen zijn met het ontwikkelen van talenten. Meer nadruk op prestaties dus.” Maar dat is voor de toekomst, de brede basis van de tennisclub is gelegd en voor het moment is het goed zoals het is. “Ik geniet met volle teugen hier op Breekpunt. Het is gewoon een prachtige vereniging zo midden in de stad. Jong en oud, iedereen speelt en deelt met elkaar. Niemand oordeelt en dat is precies wat ik zelf ook graag uitdraag.”

Joris (11) tennist sinds een jaar. Zijn broer tennist ook. Joris wil graag meer leren en dan in het project mee gaan doen. Het serveren is best moeilijk. “Ik moet er dan goed op letten dat het racket in mijn nek ligt.”

Meer informatie: www.tvbreekpunt.nl