Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Dutch en Route

Taalles, spelen en meer voor expats en kids in de Weimarstraat

De ruimte aan de Weimarstraat 49C waarin ik praat met Nitha Dijkstra, de initiatiefneemster van Dutch en Route, is in vele opzichten bijzonder. Een prettig rommelige, huiselijke maar artistieke inrichting, kratjes aan de muur waar verschillende kunstenaars soms piepkleine kunstwerkjes exposeren (‘kun je kopen’), veel smaakvolle meubels van de Kringloop of zelf gemaakt en een afwerking van muren, schoorsteen en plafonds die bestudeerd onaf is.

Achterin een grote ruimte waar kinderen kunnen spelen, voorin een hele lange tafel (”Heb ik samen met vrienden gemaakt”) waar de expats (meestal vrouwen, maar mannen zijn ook welkom) Nederlandse les krijgen van Nitha, maar waar ook gezellig gekletst en iets gedronken kan worden. Als de kinderen die achterin spelen aandacht willen, wordt dat gewoon meegenomen in de les; dan gaan ze verder met Nederlandse kinderliedjes.

Alles komt hier samen

Nitha (2 dochters) heeft een achtergrond als reisleider, docent, dagbladjournalist, interviewer en ondernemer, en heeft een bijzondere interesse voor design en interieur. ”Hier komt dit allemaal samen en kan ik alles gebruiken wat ik hiervoor heb gedaan. Ik liep al een tijdje met een businessplan voor Dutch en Route. Eerst heb ik dit vier maanden bij een vriendin in huis gedaan. Dat liep zo goed, dat ik het aandurfde om een eigen pand te betrekken. Toen de International Art Club van hieruit naar Weimarstraat 23 verhuisde, ben hier op 15 juli begonnen.”

Ouders en kinderen

Het was twee maanden verschrikkelijk hard klussen om het pand naar haar zin te maken. “Maar erg leuk om ermee bezig te zijn.” zegt Nitha. “En nu loopt het fantastisch. Vijf ochtenden heb ik twee groepen ouders en kinderen. Die kinderen leren zo gemakkelijk, omdat ze zich niet generen als ze het niet helemaal goed doen. De combinatie volwassenen en kinderen is daarom ook heel goed. Zo leren de ouders ook weer van de onbevangenheid van de kinderen”. Daarnaast heeft Nitha nog twee avonden met alleen volwassenen en geeft ze af en toe voor de stichting Access, die hulp biedt aan mensen die nieuw Den Haag binnenkomen, rondleidingen door onze stad.

Jazz

“Ik wil dat deze zaak een concept-store is, waarin verschillende dingen gebeuren. Een combinatie van taalinstituut en winkel, waar je kleine kunstwerkjes kunt kopen die een ideëel doel hebben. En ik wil bijvoorbeeld ook jazz-musici van het conservatorium in het weekend gelegenheid geven hier te spelen. Of ik ga af en toe een wijnproeverij organiseren. Die initiatieven zijn zowel voor expats als andere buurtgenoten, iedereen is welkom. Het mooiste is natuurlijk als er een mix ontstaat.”

Hippe wijk

De winkeliers hier om me heen hebben me enorm positief ontvangen. Die wil ik graag betrekken bij de plannen die ik nog met mijn zaak heb. Er leeft veel hier, er is zoveel positieve energie. Deze straat met zijn vele culturen is hét voorbeeld van een mooie integratie. Dit is ook een wijk met ontzettend veel expats, die hier graag wonen. Geen wonder, want dit is een jonge hippe wijk.”
Dutch en route, Weimarstraat 49c, 070-5147991; 06-52181254; Dutchenroute.nl; info@dutchenroute.nl