Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

De nieuwe tempel aan de Gaslaan

Dew Mandir, de nieuwe tempel aan de Gaslaan.
Aan de Gaslaan, achter de garage waarin nu de Dew Mandir is gehuisvest, bouwt de Hindoestaanse gemeenschap een nieuwe tempel. Eind 2016 wordt hij in gebruik genomen.

De nieuwe tempel

De heer Hemant Lachman is voorzitter van de Commissie Nieuwbouw Dew Mandir. “Kijk in 1975, veertig jaar geleden, bij het uitroepen van de onafhankelijkheid kwamen veel inwoners van Suriname naar Nederland. Velen van hen waren Hindoe en in die eerste jaren hielden we religieuze diensten bij mensen thuis, later gebruikten we veelal leegstaande garages. De Dew Mandir, hier aan de Gaslaan is in feite ook een garage en die gebruiken we sinds een jaar of twintig als tempel.

Vier grote groepen

Binnen Den Haag zijn vier groepen Hindoes, de grootste groep dat zijn wij, de Sanatan Dharma, met pakweg 15.000 tot 20.000 gelovigen. Dan heb je de Aya Samaadj met 7500 gelovigen en in Den Haag heb je verder nog de 7500 volgelingen van Hara Kirshna en tenslotte nog de Sikhs met 3000 gelovigen. De laatste drie groepen, de Aya Samaads, de Hara Krishna en de Siks bouwen momenteel aan de Laakhaven het grootste Hindoestaanse tempelcomplex van Europa. Wij, de Dew Mandir, kregen de kans om een prachtige tempel te bouwen hier in de wijk, vlak naast onze tempel aan de Gaslaan.”

Marnix Norder

Om de oud-wethouder Marnix Norder over deze nieuwe tempels te citeren: “Eerst deden Hindoestanen hun gebedsdiensten onopvallend in garages. Nu treden ze naar buiten met ontwerpen van mooie gebouwen met koepels. Zulke projecten oogsten waardering in de gemeenschap, want het bewustzijn ontstaat dat deze migranten niet alleen hier mogen zijn, maar ook dat ze bezig mogen zijn met hun geloof en cultuur.”

November 2016

Hemant Lachman: “En nu, in 2015, is het dan eindelijk zover. De eerste steen is in april gelegd, op 3 september gingen de eerste palen de grond in en in december staat het skelet van het gebouw er. Het wordt een schitterende tempel, die kon ontstaan dankzij de grote betrokkenheid en talloze donaties vanuit de Hindoestaanse gemeenschap. De tempel wordt een verrijking voor ReVa en we faciliteren in het nieuwe gebouw ook allerlei activiteiten voor de buurt. Als alles volgens plan verloopt kunnen we in oktober of november 2016 de nieuwe Dew Mandir in gebruik nemen. “