Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Wekelijkse, bijzondere films in De Nieuwe Regentes

Andere wereld oproepen


Ruim twee jaar geleden kwam Amir Vodka met zijn Nederlandse vrouw in ReVa wonen. Hij had al snel door dat er in Den Haag op filmgebied niet zoveel te beleven viel als in Amsterdam, de stad waar hij had gestudeerd en zes jaar had gewoond.

Tijdens een wandeling door de wijk belandde hij bij het pas geopende theater De Nieuwe Regentes en raakte in gesprek met de artistiek leider Laudie Vrancken. Niet lang daarna was de DNR Filmclub geboren en was Amir programmeur. Sindsdien vertoont de DNR Filmclub wekelijks op dinsdag films in de grote zaal, in hoge kwaliteit geprojecteerd op wat misschien wel het grootste scherm van Den Haag is.

De openingsfilm in 2013 van DNR Filmclub was ‘Aguirre, the Wrath of God’ van Werner Herzog met Klaus Kinski in de hoofdrol. Het is de film waardoor bij Amir de liefde voor film geboren werd. Zestien was hij toen hij deze film zag. En inmiddels, ruim twintig jaar later, heeft hij een mastertitel in Filmwetenschappen en is hij bezig met zijn promotie-onderzoek, schrijft hij over film voor verschillende tijdschriften en doceert hij aan de Universiteit van Amsterdam. Een programmeur met kennis van zaken, die ook iedere week de film inleidt met een korte introductie.

Amir put uit de rijke bron van de filmgeschiedenis en kiest maandelijks vier of vijf films, elke week één. Meestal rondom een thema: een regisseur of acteur/actrice, een land of regio. Zo stond september in het teken van de Russische Andrei Tarkovsky en staat in oktober de Roemeense film centraal (in het kader van het Roemeens film- en fotofestival Spotlight: Romania, een samenwerking met galerie Gemak). De films in november hebben allemaal actrice Elizabeth (Sissy) Spacek in de hoofdrol. En DNR Filmclub sluit 2015 af met een hommage aan François Truffaut: 4 films van deze legendarische Franse cineast en 1 film van Jean Luc Godard, waarvoor Truffaut het script schreef.

Gevraagd naar de vreemdste film die hij vertoonde in de DNR Filmclub, herinnert Amir zich ‘Tetsuo’, een Japanse film over een man die in een machine transformeert. Een gewelddadige en perverse film uit 1989. Ook voor dat soort films is ruimte in de DNR Filmclub. Mainstreamfilms zul je er niet tegenkomen, Amir: Ïk zoek echt naar bijzondere films. Dat bijzondere kan zitten in het verhaal, in de beelden of in de techniek. Zo heb ik eens een maand lang Kung Fu films vertoond. Niet omdat het allemaal zulke meesterwerken zijn, maar omdat het genre interessant is door die andere wereld die de films oproepen.”

Vorig jaar kwam er nog een initiatief bij: Sounds of Silence, een meerdaags festival rondom stomme films (silent movies) die live begeleid worden door muzikanten die speciaal gecomponeerde muziek ten gehore brengen. Het festival was succesvol en begin februari 2016 vindt de tweede editie plaats. Historisch belangwekkende films zoals ‘Un chien Andalou’ van Buñel en ‘Strike!’ van Eisenstein, krijgen een nieuwe ‘cutting edge’ soundtrack.

Alle films zijn Engels ondertiteld en daarom ook zeer geschikt voor expats en buitenlandse studenten. All films are subtitled in English, and therefore also very suitable for expats and foreign students.

Meer informatie (in het Engels) / More information (in English): www.facebook.com/DNRFilmClub of www.denieuweregentes.nl