Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Thomas Schwenckestraat viert 100-jarig bestaan

Op zaterdag 26 september was het feest in dit elegante straatje met 45 huisnummers tussen de Laan van Meerdervoort en de Copernicuslaan. De bewoners van de Thomas Schwenckestraat vierden het 100-jarige bestaan van hun straat vanaf 15.00 uur met een speelfeest voor de kinderen en vanaf 17.00 uur met een gezellige straatborrel. Bijzonder was dat een nazaat van Thomas Schwencke, zelf ook Thomas Schwencke geheten, aanwezig was en verhalen vertelde uit de geschiedenis van zijn familie. Na de borrel schoven 35 volwassenen en 20 kinderen aan voor een maaltijd die de bewoners zelf hadden bereid. Tijdens het eten vertelden de buren elkaar verschillende anekdotes uit en over de straat. De bewoners keken niet alleen naar de geschiedenis, maar ook naar de toekomst. Hoe willen we als straat verder? Hoe blijven de verschillende generaties in de straat goed met elkaar in verbinding? Klaas Bruins van Buurt-en-kerkhuis Bethel, dat zich in de Thomas Schwenckestraat bevindt, deed van harte mee aan het feest en de discussies en stelde zijn ruimte beschikbaar voor de borrel, maaltijd en optredens. Een aantal bewoners komt binnenkort met een boekje over de Thomas Schwenckestraat.

Wist je dat..

Waar nu de Bethelkapel in de straat staat, was in het oorspronkelijke bouwplan een zijstraatje naar de Valkenboskade gepland. De buurtbewoners, die behoefte hadden aan een laagdrempelige kerkelijke voorziening, brachten destijds het geld bijeen om op die plek de Bethelkapel te bouwen, waarbij het geplande straatje verdween.

Wist je dat..

Thomas Schwencke (1694-1767) was een arts die vooral bekend is geworden doordat hij in 1765 de doodzieke en in feite opgegeven Wolfgang Amadeus Mozart en zijn zuster, die toen in Den Haag waren, wist te genezen.

(Foto: www.onbekendinnederland.nl