Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Stadszuivelboerderij Jantje

Hoe Ram Ramsahai gefascineerd raakte door kaas

In de Weimarstraat nummer 60A, schuin tegenover De Nieuwe Regentes, is sinds enige tijd Stadszuivelboerderij Jantje te vinden. Klanten kunnen rekenen op een uitgebreide toelichting over de bijzondere zuivelproducten en andere voedingsproducten voor een goede gezondheid die daar te koop zijn. En niemand gaat de deur uit zonder iets geproefd te hebben. Maar Stadszuivelboerderij Jantje wil daarnaast nog meer betekenen voor de buurt.

Eigenaar Ram Ramsahai (57) kwam op zijn 15e met zijn ouders vanuit Suriname naar Nederland. Ze kwamen in Den Haag wonen. “Ik was meteen weg van Den Haag”, zegt rasverteller Ram. “Ik raakte bevriend met een Hollandse klasgenoot, die mij achter op zijn fiets heel Den Haag liet zien. Dat heb ik ervaren als een prachtig welkom in dit nieuwe land”. Een tweede liefde was de beschikbaarheid van een enorme hoeveelheid boeken, die elke dag in de bibliotheken verkrijgbaar was. Dat was een groot verschil met Suriname. Hij ging lezen, lezen, lezen. “Mijn eerste boek was ‘Kaas’ van Willem Elschot”, zegt Ram. Zo werden verschillende passies geboren, die later wonderwel bij elkaar zouden komen.

Thuiswedstrijd in een vreemd land

Den Haag bleef een plek waar hij steeds terugkeerde, ook toen hij elders HBO maatschappelijk werk ging studeren en hiervoor een jaar in India migratieprocessen onderzocht. Hij had gezien dat Nederlandse wijken veranderden en verkleurden, zag hoe in het Zuiderpark Surinamers afkomstig van verschillende Surinaamse regio’s elk hun eigen trapveldje hadden, en vond dit alles, zelf migrant zijnde, machtig interessant. Hij ging in Leiden sociologie studeren en promoveerde op het onderwerp voetbal met het proefschrift ‘Thuiswedstrijd in een vreemd land’. Intussen was hij in het hoger onderwijs over de Nederlandse cultuur gaan doceren en ontwikkelde en doceerde het vak Dutch Business Culture.

Kaas maken

Ram: “Rond 2007, na 20 jaar docentschap, kwam de behoefte om zelf te gaan ondernemen. Ik besloot mijn hart te volgen. Ik ging in de leer bij diverse Nederlandse boeren die me met veel liefde de fijne kneepjes van het kaas maken bijbrachten. Zelf ben ik ook afkomstig van een boerenfamilie. Met een van deze boeren, in Harlingen, werken wij nu samen. Hij levert mooie pure biologische zuivelproducten, zoals de oudste Hollandse yoghurt, tot stand gekomen in de schoonste lucht van Nederland. Zelf heb ik een manier gevonden om met plantaardig in plaats van met dierlijk stremsel kaas te maken, wat voor Hindoes en vegetariërs acceptabeler is. Samen met mijn vrouw en helpende familieleden heb ik nu deze Stadszuivelboerderij opgezet, met een grote diversiteit aan verantwoorde en gezonde voeding. We zijn bijvoorbeeld ook bezig met het ontwikkelen van vegetarische en veganistische kazen, panir en halumi”.

Bredere missie

Stadszuivelboerderij Jantje heeft een bredere missie dan alleen verkopen. Ram: “We hanteren drie criteria: geweldloosheid, respect en gezondheid. We verkopen bijvoorbeeld voor een zeer redelijke prijs vegetarische en veganistische maaltijden. Verder hebben we plannen om workshops te geven waarin mensen zelf kaas kunnen maken, en we willen kinderen van basisscholen leren hoe je moet melken, hoe je koeien verzorgt en wat je allemaal voor magische producten kunt maken van melk. We staan open voor mooie verantwoorde voeding van alle culturen hier in de wijk, die men hier mag komen presenteren. Maar we willen onze winkel ook geregeld openstellen voor artiesten, kunstenaars, musici, verhalenvertellers en mensen die een spirituele bijdrage willen leveren. We willen daadwerkelijk bijdragen aan een stukje geluk in deze wijk”.