Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Mini-galerie VITRINE

“Je kunt zo veel als mens, hè”

Wandelend door de Weimarstraat ben je er vast wel eens langsgelopen: de VITRINE naast wijnwinkel Vino Vero op nummer 48. Elke zes, zeven weken richt kunstenaar AnneMieke Louwerens (1957) een nieuwe VITRINE in. Ik spreek haar als ze bezig is VITRINE 54 in te richten samen met Eline van Strien, de fotografe die ze voor deze editie uitkoos.

AnneMieke begon dit project in 2008. Ze had de eigenaars van Vino Vero kleuradviezen gegeven en zag in de ongebruikte etalage mogelijkheden voor een persoonlijk project: elke zes weken een mini-expositie. Eigenaar Peter van Huisstede: “Ik bemoei me verder nergens mee, maar het is altijd leuk. We zijn er erg blij mee dat ze dit doet.” AnneMieke: “Ik krijg carte blanche. En de beste dingen gebeuren als je de vrije hand krijgt.” In ruil voor de vitrine zorgt AnneMieke dat ook op de winkelmuren kunstwerken hangen.

Persoonlijke keuze

In eerste instantie was het de bedoeling verzamelingen van kunstenaars te tonen. Maar uiteindelijk vroeg ze kunstenaars uit haar netwerk een installatie te maken. “En ik moet daar iedere keer wat aan toevoegen.” Dat kan een boek zijn, een knipsel dat al jaren op haar atelier hangt, of iets uit haar eigen verzameling.

De kunstenaars die ze uitkiest moeten professionals zijn. Voor iemand die als hobby de schilderskwast oppakt, is geen ruimte. “En het moeten mensen zijn die ik echt snoeigoed vind. Ik ben heel streng. Ik moet jou kiezen. Het is een persoonlijke keuze.”

Alleskunner

Fotografe Eline sprak ze aan tijdens haar afstudeerexpositie op de Koninklijke Academie. Zij staat aan het begin van haar kunstenaarsschap. Maar AnneMieke kiest niet alleen jonge mensen uit. “Er zijn ook kunstenaars van 60, 65 die prachtig werk maken, maar dat nergens te zien is.”

Modeontwerper, kunstenaar, keramist, ontwerper, docent, AnneMieke Louwerens lijkt wel een alleskunner. “Je kunt zoveel als mens, hè. Maar Jan Wolkers zei al: ‘Daar kunnen Nederlanders niet tegen’.” AnneMieke kan het weten. Ze werd geboren in Colombia, groeide op in Algerije, Australië, Brunei en Nederland, en werkte vijftien jaar in New York waar ze haar eigen succesvolle modelijn had. Toen ze ruim twintig jaar geleden weer naar Nederland kwam, was er veel veranderd. Als kunstenaar een plek veroveren bleek erg lastig als je niet meer jong en aanstormend bent. Inmiddels heeft ze al veertien jaar een atelier op het Westeinde en runt ze bijna acht jaar deze mini-galerie.

“Je bent als kunstenaar de hele tijd met jezelf bezig en dan is het heel moeilijk om – als je niet politiek geëngageerd bent en je hebt geen tentoonstelling in het Stedelijk – die spirit te houden. Je moet jezelf impulsen geven. En dit is voor mij een impuls geweest. Het heeft mij als kunstenaar vrijer gemaakt.”

Totaalproject

“De VITRINE is voor mij een totaalproject, ik ben er ook als ontwerpster mee verbonden, ik vind het heel leuk om er de posters en aankondigingen voor te maken.” Op vintrineonline.nl, de website geheel gewijd aan de mini-galerie, schrijft ze bij elke VITRINE over de keuze voor de kunstenaar, wat haar aanspreekt in het werk en waarom. Geen ingewikkelde verhandelingen, maar toegankelijke en persoonlijk teksten met veel foto’s. “Als je mensen wilt uitnodigen om naar iets te kijken, kan dat ook met heel alledaagse dingen zijn. Je moet hier echt met je hondje langslopen en denken ‘wat zal er nu weer hangen’.” En beeld is altijd het uitgangspunt. “We zijn nog steeds beeldend kunstenaars”, roept ze uit. “Het beeld moet belangrijk zijn, aangrijpend zijn of wat oproepen.”

Ruim vijftig

Met ruim vijftig VITRINES wordt vitrineonline.nl een rijk archief. En het is heel bijzonder om te zien hoe je binnen het simpele, dwingende concept van die ene etalage zoveel kunt laten zien, elke keer weer met een bijzonder verhaal erbij. Een schatkamer van jewelste. Deze kleine ruimte laat je zien hoe groot de wereld is!

Voor de volgende VITRINE werkt ze met kunstenaar Robine Clignett aan de in-memoriam expositie ‘Ode aan Ursula Baumgärtner’, ter nagedachtenis aan de Haagse kunstenaar Klaus Baumgärtner die in 2013 onverwacht overleed. Deze VITRINE is te zien van 28 november tot 8 december. De Kerst VITRINE richt ze traditiegetrouw zelf in.

Meer informatie op www.vitrineonline.nl
De website van AnneMieke: www.annemiekelouwerens.com
Werk van Eline van Strien: www.elinevanstrien.com