Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Circus 2015 op de Verademing – het begin van een mooie traditie-

Op 12 en 13 september was het terrein van ons wijkpark de Verademing eindelijk een stadspark om van te dromen: honderden bezoekers, een scala aan activiteiten voor kinderen en volwassenen in een buitengewoon relaxte sfeer. De imponerende circustent “La Tramontana”, die door middel van paraplu’s en zonnepanelen energie opwekte, bood plaats aan tientallen circusartiesten in spe. Voor elke volwassene en elk kind was er iets te doen of te bekijken: schminken, koper bewerken, workshops kunstwerken maken van afvalmateriaal, repair kid, cardboard, yoga en buikdans, klei-animatie, straattheater, clowns en gevarieerde optredens van koren, voorlezers en popbands. Was het daar altijd maar zo leuk!

Zowel op zaterdag als zondag was het druk: veel jonge gezinnen, maar ook heel wat volwassenen. Duurzaamheid was het parool: veel gerecycled materiaal, vegetarische catering en afbreekbaar servies. Je kon naar de veldkapper of gewoon even gaan zitten om te zien wat er allemaal om je heen gebeurde. Het geheel had iets dromerigs en deed in de verte denken aan popfestivals uit de zeventiger jaren van de vorige eeuw.

Circus-IMG_8176Het zou mooi zijn als dit festival een traditie gaat worden ook in het straks ingrijpend gerenoveerde park: een verademing om daar te verblijven.
Tot slot een tweetal verrassende ‘verhalen van 80 woorden’, gepresenteerd door Karel Feenstra op het hoofdpodium.

Vlucht.
Zo gaat het: alles stopt, maar je adem en ogen gaan door. Mijn vader verkocht jurken op de souk in Aleppo. De kwaliteit werd geprezen. Zijn eer, waar hij mij in hulde. Ons huis viel. We renden de straten door, de stad uit, het land uit, gingen de zee op. Beton achter ons, de vrijheid voor ons. Onder ons. De zee is niet boos. Onder water bleek het zelfs kalm en vredig. En zie, hoe mooi mijn jurk hier beweegt.

Slag bij Waterloo.
In de slag bij Waterloo, 18 juni 1815, bevonden zich 73.000 Franse soldaten, 127.000 geallieerde soldaten en een Belgische burger. Het was de tuinman van de hoeve Hougoumont, op de westelijke flank van het slagveld. Hij vermoedde al vroeg die dag ongeregeldheden en bleef ter plaatse om zijn gewassen te beschermen. Hij zag alles van nabij: Engelse Guards met houwitsers bestookt, Franse regimenten aan bajonetten gespietst, te hoop geschoten paarden en (de armen ten hemel geheven ) vertrapte boontjes, slap nog.