Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

BOKS! trainingen voor kwetsbare jongeren bij Haagse Directe

Haagse Directe is een begrip in Den Haag en omgeving. Iedereen die wil boksen, jong en oud, beginneling en wedstrijdsporter, kan bij deze boksschool tegen lage kosten terecht. Minder bekend is dat een van de hoofdtrainers, Chris van Veen, hier samen met twee gedragstrainers van het Jeugd Interventie Team (JIT) boks- en vaardigheidstrainingen geeft aan jongeren ‘met een vlekje’ die geen dagbesteding hebben. Dit programma heet simpelweg BOKS!

De jongeren (van 17 tot 27 jaar) komen twee keer per week naar de Newtonstraat. Het is een kleurrijke groep, met verschillende achtergronden. De jongeren komen via het Jeugd Interventie Team bij BOKS! binnen, of ze worden getipt door andere instanties zoals Brijder (verslavingszorg), UWV of via de school. Bij Haagse Directe combineren ze bokstraining met voorlichting en gesprekken. Het beginnen met een opleiding of het vinden van werk is het uiteindelijke doel.

Eigen talenten

Het is mooi om te zien hoe serieus de jongeren trainen en boksen, positief omgaan met elkaar en luisteren naar de trainers. BOKS! is een uitlaatklep voor hen. Soms hebben ze te maken (gehad) met de politie, zijn gevoelig voor de drugs in hun omgeving of maakten bijvoorbeeld van dichtbij echtscheidingen mee. Het programma wordt samengesteld door de gedragstrainers van het JIT, maar ook de deelnemers hebben hun inbreng. Naast boksen krijgen ze voorlichting over drugs, over agressie, sociaal gedrag en gaan ze op zoek naar hun eigen talenten. En dat werkt! Maar in de tussentijd is het natuurlijk ook gewoon een fantastische bezigheid, twee keer per week. Dat zie je niet alleen aan de manier waarop ze trainen, maar ook in de gezamelijke cooling down en in de nabespreking, alles wordt met veel inzet en respect naar elkaar gedaan.

“Buiten lukte het me niet”

Marloes kwam bij BOKS! binnen nadat ze in contact was gebracht met het JIT. Ze vertelt: “Ik verveelde me overdag, ik had geen dagbesteding of werk. Ik heb in instellingen gezeten tot mijn 18e, uiteindelijk kwam ik op straat. Ik had niets te doen en wist gewoon niet waar ik moest beginnen. Toen ik hier kwam was ik heel erg onzeker. Nu ben ik sterker en zekerder geworden. ‘Buiten’ lukte me dat niet. Ik was een heel gesloten persoon. Hier heb ik me toch leren openstellen naar mensen. Ze zijn hetzelfde als ik en dan kun je makkelijker contacten leggen met elkaar. Ik ben iemand die vroeger veel gekwetst is, ik heb veel meegemaakt, en ik ben ook nog moeder. Bij het boksen kan ik alles uiten. Net alsof je alle negatieve emoties eruit zweet. Ik wil misschien de opleiding tot beveiliger gaan doen, of sociaal pedagogisch werk (SPW). Want ik weet nu dat anderen zich vertrouwd kunnen voelen bij mij. Ik kan me goed inleven in anderen. Dat heb ik hier wel geleerd.”

Iedereen gelijk

Als ze actief meedoen aan het programma mogen de BOKS! jongeren ook gratis deelnemen aan de reguliere trainingen van Haagse Directe. De mensen die hier boksen zijn heel verschillend. Maar iedereen benadert elkaar op dezelfde manier. De jongeren zijn hier dus met allen gelijk. Tel uit je winst.

Meer informatie over de bokstrainingen www.haagsedirecte.nl