Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Regentesselaan 137, van een glaasje naar glas

Ooit was er op de Regentesselaan een Hotel-Café-Restaurant genaamd ‘Sans Souci’. In een jaarboekje van de vereniging Die Haghe wordt vermeld, dat men er in 1900 voor f1,25 een kamer kon huren. Destijds was het gevestigd op de nummers 279 – 281, aan de rand van de stad, aangezien de Beeklaan toen de grens vormde met het dorp Loosduinen. Getuige een prentbriefkaart in het Gemeentearchief was ‘Sans Souci’ omstreeks 1910 gesitueerd op Regentesselaan 137, op de hoek met de De Gheijnstraat en kon men er zonder zorgen een glaasje geestrijk vocht nuttigen.

Foto-van-Kaart-uit-2010-Hotel-Sans-Souci-(2)

In de bovenzaal werden diverse activiteiten georganiseerd. Op 27 mei 1914 richtte een groep onderwijzers er de Duinoord Sportvereniging op. Het nog steeds bestaande SV Duinoord heeft dat vorig jaar herdacht. Foto’s in het Gemeentearchief laten zien dat de Christelijke Middenstandsvereniging er in 1939 een winkelweek in de Paul Krugerlaan opende en dat keurmeesters er in 1941 konijnen keurden.

Multicultureel werd het in de beginjaren ’70 toen er een Petit Restaurant met Surinaamse keuken te vinden was. Van maandag tot en met donderdag aten hier vooral Hollandse mensen, maar vanaf vrijdag werden de stoelen aan de kant geschoven en heerste er een Surinaamse sfeer. Tweemaal per maand organiseerde voetbalclub Robin Hood er activiteiten en waren er muziekavonden..
In 1977 begon Fred van Olphen hier ‘n bescheiden winkel in buitensportartikelen ‘Bever Zwerfsport’, inmiddels uitgegroeid tot een keten met 27 filialen, verspreid over Nederland.

Aan de horecasfeer en de buitensport herinnert niets meer. Momenteel is het pand duidelijk zichtbaar de thuisbasis van ‘Glashandel De Algemene Beglazing’ die er sinds 1981 gevestigd is. De huidige eigenaar weet vrijwel niets van de geschiedenis. Wel kon hij vertellen dat er ooit een kegelbaan is geweest.

Inmiddels is beneden de winkel waar glasproducten en spiegels te bewonderen en te koop zijn. De Algemene Beglazing werkt voor bedrijven, gemeente en particulieren en verzorgt kleine en grote projecten. Mensen komen met een eigen ontwerp dat uitgevoerd wordt. Architecten schakelen hier deskundigen in om elders een ontwerp in glas uit te laten voeren. Op de plek van de kegelbaan staan nu enorme glasplaten en een grote snijmachine. Glas is in alle maten, sterktes en kleuren verkrijgbaar, wel zo’n 250 soorten

Op de bovenetage zijn geen vergaderingen meer. Er is nu een showroom waar Tiffany lampen en glas-in-lood te bewonderen zijn. Hier werkt ook de glas-in-loodzetter, die juweeltjes weet terug te geven aan eigenaren die met een kapot glas-in lood-raam bij hem komen. Hij heeft daarvoor verschillende kleuren oud en nieuw glas tot zijn beschikking.

Het bedrijf telt 7 werknemers, waaronder een secretaresse en de genoemde glas-in- loodzetter, rijdt met 7 auto’s rond en hanteert als motto: ‘Met onze 24 uurs service staan wij 7 dagen in de week voor u klaar!’ Drie maal 7 dus.
Op de website: www.algemenebeglazing.nl is uitgebreid te lezen welke glassoorten en welke deskundigheid het bedrijf kan leveren. Meer dan honderd jaar geleden leverde men kleine glaasjes. Nu gaat het om het grote werk.