Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Wijkverbinders en solisten

Wie kent ze niet, de korte filmpjes van LuckyTV die gedurende het seizoen aan het einde van De Wereld Draait Door (DWDD) te zien zijn? Sinds Koning Willem Alexander in een serie van deze hilarische filmpjes figureert als de volkse Willy met aan zijn zijde de veelal hinnikende Max(ima), lijkt Lucky Tv cultureel erfgoed geworden. Kees van Kooten noemde het al ‘Dé nieuwe satire. Geniaal in het satirische doordenken, in de vrijpostigheid.’

Sander van de Pavert bedenkt en maakt alle filmpjes zelf. Thuis, ergens in ReVa, kijkt hij naar televisie met het geluid uit en voelt het absurde in de situaties. Heeft hij inspiratie, dan gaat hij liefst direct aan het werk. In zijn studio’s, werkend tegen de deadline van DWDD. Dat kan er flink manisch aan toe gaan. Soms juichend, dan weer vloekend en schreeuwend en al dan niet onder invloed van borrel of blow. “Dat hoort er allemaal bij”, zegt Sander, “en ook dat ik alles wat ik denk hardop uitspreek, dat gaat maar door. Het helpt me bij het formuleren van wat ik aan het doen ben. Maar ik geef toe, het komt vreemd over. Zelfs mijn eigen vriendinnetje zei laatst: ‘Zoals jij daar bezig bent, dat is echt niet normaal’. Sander begint te lachen. “Tsja, ik ben wel heel lijp bezig. Maar ik kan het wel uitleggen. Ik kan heel slim, beleefd en beheerst zijn, maar als ik me creatief openzet kan ik de aandrang niet stoppen. Dan geef ik me over aan die neurotische impulsen.”

Komische decors

Zo zoekt hij naar geluiden, knipt en plakt, monteert, spreekt stemmetjes in. Sander: “Ik bedenk qua onderwerp van te voren niet wat ik ga doen. Ik kijk gewoon wat er ontstaat. In feite houd ik van te voren helemaal nergens rekening mee.” Je zou denken dat hij met onderwerpen als Willy en Max, Wilders wil minder, Ron Fresen als clown of Geile Geert van Boer Zoet Vrouw bekende mensen op de hak neemt, maar dat is nooit zijn uitgangspunt. “Het gaat om de situatie die ik in beeld kan brengen. Hoe absurd kan ik iets maken? Dat heeft niets te maken met mijn voorkeur voor mensen, politieke partijen, of stromingen. Neem de katholieke kerk: dat kan ik gebruiken vanwege het komische decor en niet omdat het al dan niet deugt.” Dat er toch regelmatig kritiek komt is onvermijdelijk. “Veel mensen zien LuckyTV en dan  valt er altijd wel iets te mopperen.”

Lekker prutsen in de studio

Nadat Sander in 2000 de Kunstacademie in Rotterdam had afgerond kreeg hij van zijn ouders een digitale camera. Daarmee vond hij, achteraf bezien, zijn ding. “Met video en montage ben ik sinds die eerste camera nooit meer gestopt. Eerst filmde ik zomaar wat om me heen, en thuis achter de computer maakte ik er al snel hele absurde dingen van. Lekker prutsen in de studio.”

Het heeft hem geen windeieren gelegd. Sander is met LuckyTV een bekend gezicht geworden en geeft interviews op tv en in de geschreven pers. Zijn werk is er niet door veranderd, zegt hij: “Ik werk nog steeds op die bezeten manier, sluit me van alles af, wat er ook gebeurt. Wel is er qua techniek een ontwikkeling te zien. Vooral toen ik die stemmetjes zelf ging inspreken.”

Kicken!

Hij vindt het fijn dat hij waardering krijgt voor zijn werk, als kunstenaar. Ook zijn er nu meer aanbiedingen en opdrachten. Allemaal niet verkeerd. En op straat herkend worden vervelend? Welnee. “Het zijn altijd blije mensen die me aanspreken, leuk toch! Moet je horen: laatst zat ik hier op ditzelfde plein, zit er een dame met een plastic tas en een halve liter bier een sigaretje te roken. Komt ze op me af en zegt (hij gaat over in plat Haags en zwaait met z’n armen): ‘Hee Sander, ik wou ff zeggen, jij maakt m’n leven helemaal fantastisch. Jij maakt mensen gelukkig!’ Nou, dat is toch kicken?” Weer is er die ontwapenende lach.

Dus gaat hij voorlopig lekker zo door, met grappige absurdistische filmpjes maken voor LuckyTV. Plannen voor de toekomst heeft hij niet. Het podium op? Sander schiet in een stuip: “Whahaah..! Nou, ik ben wel een praatjesmaker en trek graag aandacht. Wellicht zit er dan toch een podiumdier in mij. Een mimevoorstelling zal het vast niet worden, maar we zullen het zien.’

/////////////

‘’Ik voel me thuis hiero”

Sander van de Pavert werd in 1976 geboren in Den Haag. Hij woont en werkt in het Regentesse-Valkenboskwartier. ‘’Ik voel me thuis hiero.” Na zijn studie werkte hij als vormgever waarna hij zich al snel richtte op het bewerken van video. Wat uiteindelijk resulteerde in ruim 1500 bijdragen aan verschillende televisieprogramma’s, waaronder sinds 2005 ‘De Wereld Draait Door’.