Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Eten tussen de schuifdeuren

Bijzondere initiatiefnemers in Regentes/Valkenbos

Monique Vollering, gastvrouw ‘Eten ensuite’:
“Mensen in contact brengen vond ik altijd al fijn om te doen. Meer van elkaar te weten komen, ervaringen uitwisselen, gewoon delen dus. Als je alleen bent, heb je toch de neiging om te gaan piekeren. We zijn niet voor niets sociale wezens! Samen zijn is goed voor ons geluksgevoel. Je hebt het gevoel dat je erbij hoort.

Als lerares maatschappijleer organiseerde ik Dineerleren. Middelbare scholieren schoven bij medeleerlingen uit een andere cultuur aan tafel. Ze interviewden elkaar over cultuurverschillen en zochten de overeenkomsten. Er kwam meer begrip, meer tolerantie. Een goede manier om vanuit je eigen ervaring te leren over de multiculturele samenleving. Samen eten maakt de tongen los.

Een kleine vijf jaar geleden werd ik erg ziek. Na alle behandelingen maakte iemand ‘troost-eten’ voor mij. Ik vond dat zo’n prettig, warm gebaar. Later aten we tijdens een feest met dertig man in onze huiskamer. Heel bijzonder: aan lange tafels, dicht bij elkaar. Toen ontstond het idee voor Eten ensuite. Mijn man en ik zijn er gewoon mee begonnen. Iedere maand een vrijdag- en een zaterdagavond. Houten tafels en banken in voor- en achterkamer en in de serre met maximaal 24 personen. Het eten, vaak uit verschillende culturele keukens, wordt gemaakt door steeds een andere passievolle thuiskok.
De gasten voelen zich vrij in onze huiselijke ambiance. Ze staan open voor anderen en leren elkaar beter kennen door samen te eten. Vaak zijn het mensen uit de wijk, jong en oud door elkaar. Heel bijzonder was het warme bezoek van het team van de afdeling oncologie; 25 specialisten en verpleegkundigen kwamen eten toen na de behandelingen mijn verwachtingen positief waren. Eten verbindt, op veel manieren!

De laatste tijd ben ik ook in de ban geraakt van de relatie tussen gezondheid en voeding. Inmiddels ben ik daarin wel ervaringsdeskundige te noemen. Ik ben daarom samen met een arts groepen gaan begeleiden, die eten volgens de methode van Metabolic Balance®. Voor ieder persoon wordt het eten afgestemd op de eigen stofwisseling. Uit een bloedtest wordt duidelijk welke voeding specifiek goed is voor jóu. De deelnemers krijgen een specifiek op hen afgestemde lijst van voedingsproducten. De begeleidende gesprekken vinden ook hier thuis plaats, tussen de schuifdeuren met eens in de vier maanden een gezamenlijke maaltijd. Ik heb het Metabolic ensuite genoemd”

Website