Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Newtonstraat, muzikanten paradijs!

“Naast muzikant ben ik vooral een fan van deze wijk en dat laat ik iedereen weten!”

Als student kreeg Rembrandt Frerichs van het Fonds voor Excellerende Jonge Musici een studiebeurs voor het conservatorium van New York. Hij studeerde cum laude af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Op 22-jarige leeftijd debuteerde hij op het North Sea Jazz Festival. “This guy sounds great”, zei saxofonist Michael Brecker, met wie Rembrandt samenwerkte. Rembrandt (1977) laat zich in zijn spel naast de Amerikaanse jazztraditie, ook beïnvloeden door Arabische muziekstijlen en filosofie.
In 2007 werd zijn debuutalbum “Selfportrait” genomineerd voor de Nederlandse Edison Prijs. Deze zomer staat een tour gepland waarbij hij met zijn trio Iran, Noorwegen, Duitsland en waarschijnlijk India aan zal doen.

Bewuste bewoner

Rembrandt: “Ik ben in 2006 in deze wijk gaan wonen. Ik kende de wijk al door mijn wekelijkse fietstocht naar mijn pianodocent, de vermaarde Frans Elsen, die destijds aan de Weimarstraat woonde. De keuze voor deze wijk maakte ik heel bewust. Ik ben nog steeds onder de indruk van de prachtige en eigenzinnige architectuur van de wijk. Tijdens de bouw, begin van de vorige eeuw, mochten bewoners zelf kiezen hoe ze het huis wilden indelen. Wel of niet een erker, extra zijkamertje, ornamenten, geweldig! Die eigen inbreng en afwisseling in de bouw spreekt mij als muzikant erg aan. Ik ben uiteindelijk terecht gekomen in de Newtonstraat, een straat met ruime woningen en ook nog eens betaalbaar”.

Newtonstraat Pianistenstraat

Rembrandt: “Wist je dat er in de Newtonstraat iets van 12 pianisten wonen? Niet alleen jazz, maar ook klassieke pianisten van hoog niveau. Allemaal muzikanten met een internationale carrière zoals mijn buurman pianist Wolfert Brederode of Juraj Stanik die verderop in de straat woont en net terugkomt uit Afrika. Daar moeten wij eigenlijk een keer iets mee doen, een Newtonstraat huiskamer zomertour of zo.”

Paradijs

Rembrandt: “Voor ons als muzikanten is deze wijk een ideale omgeving. Met De Nieuwe Regentes is er zelfs een volwaardig theater om de hoek. Werken en afspreken doe ik vaak in lunchroom Lolapalouza of café Emma’s. Ik heb nog geen concert in de wijk gepland, maar ben wel op 15 mei te horen in de Nieuwe Kerk aan het Spui met Hermine Deurloo (chromatische harmonica red.). Ik ben ook erg blij met de concerten die ik in juli mag geven in het kader van het Rembrandt van Rijn jaar in de grote Nederlandse musea.

Elan voor de wijk

Of ik nog verbeterpunten heb voor de wijk? Wat zou het mooi zijn als de torenspitsen aan het begin van de Weimarstraat (brug Suezkade) weer terug zouden komen. Dan wordt het weer een echte toegangspoort. Daarnaast luifels voor de winkels, een broquante markt zoals vorig jaar, een biologische markt en een sushi bar. Zo maak je de wijk nog aantrekkelijker.”