Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Cultuur in de wijk – Muziek en theater

Regentes-Valkenbos is bovengemiddeld cultureel. We hebben Theater De Nieuwe Regentes, Nest en de Elektriciteitsfabriek, maar er is meer op cultureel gebied. Een eerste kennismaking.

Galerie Rehorst

Galerie Rehorst aan de Regentesselaan 10 viert haar 10-jarig bestaan. Op moment van schrijven (13 maart) hangen er schilderijen van Benita Mylius en fotografisch werk van Thomas Hillig, met o.a. de schitterende foto “Akropolis” uit Berlijn Marzahn. Galerie Rehorst is open op donderdag t/m zaterdag van 12.00 – 17.00 uur.

Galerie Whispering Wall

Galerie Whispering Wall, Weimarstraat 56A, is tentoonstellingsruimte èn werkplaats van Mark de Weijer. Mark maakt wandbekleding met papier als basismateriaal. Als ondergrond van zijn aquarellen gebruikt hij zuiver geschept papier. Dit procedé levert papier op van een bijzondere structuur. Galerie Whispering Wall is ook een bezoek waard vanwege de bijzondere handgemaakte lampen waarbij hij samenwerkt met Galerie “Vilt aan Zee”. Bij Mark zie je hoe ambachtelijk werk met papier en vilt leidt tot prachtig en vooral verrassend design.

De Nieuwe Regentes

De Nieuwe Regentes heeft in de foyer en de Tearoom wisselende tentoonstellingen. Tot 10 april exposeerde Gabrielle de Kok met o.a. haar serie “Vrouwenbad”, foto’s van verschillende vrouwen in de ruimtes van het theater, die refereren aan de voormalige zwembadfunctie van het pand. Gemiddeld organiseert DNR exposities voor een maand. Let op de website.

Jonker Frans

De opening van de eerste expositie in het gebouw van Jonker Frans aan het Newtonplein van het schildergenootschap MATUVU was 28 maart. Elly van Meijgaard, voorzitter van Matuvu: “De naam Matuvu is afgeleid van het Frans. “M’as tu vu?”, “Heb je mij gezien?” Op z’n Haags Kek mej nou! Matuvu is een schildergenootschap, een amateurvereniging die werkt met een ballotagecommissie. Vier keer per jaar komen we bij elkaar. We hopen dat ook u plezier beleeft aan het bekijken van ons werk”.

Wijn en Kunst

“Wijn en Kunst”, Weimarstraat 24A, organiseert wisselende tentoonstellingen. Eerder was er werk te zien van Jeroen Passchier, Martje Zandboer, Bima Engels en Paul van der Donk. Tot 15 mei exposeren Maarten de Mink en Bima Engels in “Wijn en Kunst”. Maarten met tekeningen en Bima met schilderijen.

Nest

Aan het De Constant Rebecqueplein 20b zit Nest. Tot 10 mei is daar de groepsexpositie The Secret Self, met oa. werk van Emma van der Put, Niels Post en David Shrigley. Op 16 april een interview met “Hollandse Meester” Joost Conijn en op 23 april een lezing door Rob Wijnberg. Zie de website van Nest.

Elektriciteitsfabriek

De Elektriciteitsfabriek aan het De Constant Rebecqueplein organiseert zelf activiteiten, en biedt ruimte aan kunstenaars, theatermakers en muzikanten. Op 18 april speelt kamerkoor Kwintessens ‘Kanon Pokajanen’ van Arvo Pärt. Op 1 en 2 mei vindt het Rewire festival plaats in de Elektriciteitsfabriek en op 17 mei de voorstelling ‘Tales of The Wind’ door Michael Varekamp + Björn Aris. Zie de website. www.elektriciteitsfabriek.nl

Societeit Engels

Bij Sociëteit Engels aan Koningin Emmakade staan vaak verrassende optredens op het programma. Op zondag 26 april kun je genieten van jazz muziek, op maandag 27 april (Koningsdag) is er vanaf 16.00 uur een Caribbean Matinee, op zondag 3 mei organiseert Sociëteit Engels een Caribbean Comebackparty van Gies en Morris.
En let op!
Bij Sociëteit Engels ook twee akoestische Singer/ Songwriterconcerten. Op donderdag 14 mei 2015 Eliza Gilkyson met Jim Henry op gitaar en op donderdag 4 juni 2015 Chris Smither.
Zie verder de websites www.societeitengels.nl en www. musemix.com

Cultuur in onze wijk – de voorstellingen

Sinds vorig jaar heeft Theater aan het Spui met Zaal 3 een dependance aan het De Constant Rebecqueplein. Zie www…… voor de volledige programmering, maar nu alvast wat highlights voor de komende weken: vrijdag en zaterdag 17 en 18 april De Theatergroep “En nuit Russen”, dinsdag 21 april ‘Papilledril’ door Verhoeven Doet Buurtonderzoek en op 3 mei “The Leonids” door Sonja van Hamel en anderen.